Marija Aljohina

Članica Pussy Riota koja je ovaj tjedan pobjegla prerušena u dostavljačicu kaže da je Rusiji potrebna denacifikacija

12.05.2022 u 17:51

Bionic
Reading

Rusiji, ne Ukrajini, potrebna je denacifikacija, rekla je članica benda Pussy Riot, koja je ovaj tjedan napustila Rusiju tako što se prerušila u dostavljačicu hrane

Na koncertnoj probi u četvrtak u njemačkoj prijestolnici, na početku antiratne koncertne turneje, Marija Aljohina rekla je da Rusi trebaju pomno razmisliti o ratu. "Nemam pojma kako će završiti ta refleksija, no bez nje, zemlja nema pravo na postojanje - kao što Njemačka nije imala pravo nakon Drugog svjetskog rata. U Rusiji bismo trebali imati denacifikaciju, ne u Ukrajini", rekla je Reuters televiziji.

Trebao bi se također osnovati sud za ruskog predsjednika Vladimira Putina i vojne generale i čelnike, rekla je.

Kako bi pobjegla iz kućnog pritvora, Aljohina je nosila dostavljačku uniformu, koju joj je njezina djevojka kupila online, te se iskrala kroz stražnja vrata zgrade u kojoj je živjela, izmaknuvši policiji koja je bila vani.

Aljohina je rekla da su njezini sunarodnjaci željeli promjenu, no da su se mnogi bojali da ne završe iza rešetaka nakon što progovore.

"Puno ljudi se boji jer možete sada otići u zatvor do deset godina, samo ako objavite slike iz Buče, samo ako objavite takav post", rekla je.

Pussy Riot uvježbavaju novu pjesmu o ratu, rekla je Aljohina.

"Napisale smo je prije dva tjedna. Protiv rata je, protiv rata kojeg je Putin započeo protiv Ukrajine. To je naša objava i bit će izvedena kao dio koncerta", rekla je.