NAJKORIŠTENIJA RIJEČ

Fotkanje samog sebe poguralo 'selfie' u Oxfordski rječnik

19.11.2013 u 10:40

Bionic
Reading

Sveprisutni autoportreti koje svakodnevno gledamo na društvenim mrežama mjesto su zaslužili u Oxfordskom rječniku engleskog jezika. Riječ 'selfie' proglašena je riječju godine u engleskom jeziku

Selfie je u rječniku definirana kao fotografija samoga sebe koju je osoba fotografirala služeći se web kamerom ili pametnim telefonom, objavljena na društvenim mrežama.

Urednici Oxfordskog rječnika odabrali su je zahvaljujući njenoj učestalosti koja je porasla za 17.000 posto u posljednjih 12 mjeseci.

Koristeći specijalizirani program koji mjesečno sakuplja oko 150 milijuna riječi u engleskom jeziku, uočili smo rastući trend pojavljivanja riječi selfie u 2013. i to je pomoglo njenu odabiru za riječ godine, rekla je urednica Judy Pearsall.

Riječ se prvi put pojavila u komentaru korisnika jednog australskog foruma 2002. godine.

Opisujući fotografiju ozlijeđenog lica koje je bilo posljedica njegova pijanog tulumarenja, ispričao se zbog fokusa fotografije rekavši da je posrijedi selfie.

Nakon toga riječ se pojavila 2004. kao tag na Flickru, ali se značajno proširila tek 2012.

Internetom danas kolaju i različite složenice te riječi. Primjerice helfie hairstyle selfie) za fotografiju svoje frizure koju ste snimili, dreflie (drunken selfie) za pijani autoportret, welfie workout selfie) za fotografiju sebe nakon ili za vrijeme tjelovježbe i slično.