U PRVOM VIKENDU

Film 'ZG80' obara rekorde gledanosti

05.09.2016 u 22:06

Bionic
Reading

Dugometražni prvijenac Igora Šeregija 'ZG80' u prvom vikendu prikazivanja pogledalo je ukupno 13.810 gledatelja što je jedno od najuspješnijih vikend-otvaranja hrvatskog filma od osamostaljenja, izvijestio je distributer 2iFilm

Najavljen kao 'navijačka komedija', film 'ZG80' krenuo je u kinodistribuciju diljem Hrvatske prošli tjedan čemu je prethodila i mala turneja po nezavisnim hrvatskim kinima. 

'ZG80' prati skupinu Dinamovih navijača koja odlazi u Beograd na utakmicu s Crvenom zvezdom. Gostovanje obojeno 'kulturom nasilja' između navijača suprotnih klubova više nego nogometom u pratnji rastućih nacionalnih tenzija oslikava vrijeme s kraja osamdesetih kada je, u ozračju pojačanih nacionalnih tenzija, navijanje imalo dodatnu dimenziju, uspjevši na tribinama privremeno ujediniti čak i navijače Dinama i Hajduka. 

Riječ je o, barem što se likova tiče, svojevrsnom prednastavku filma 'Metastaze' Branka Schmidta, a među glavnim navijačima je Krpa (Rene Bitorajac). Buba, Fićo, Kizo, nekoliko članova Bad Blue Boysa i mladi Krpa kreću u avanturu života, a pridružuje im se i nešto torcidaša koji žele izravnati stare račune s Delijama. Na beogradskim ulicama nastaje pravi rat, a najveći izazov navijačima je kako se probiti do vlaka koji će ih vratiti kući. 

U filmu glume još Marko Cindrić, Filip Detelić, Mario Petreković, Nikola Rakočević i Danica Maksimović, a pojavljuju se i Matija Kačan, Domagoj Mrkonjić, Mijo Jurišić, Marko Janketić, Mladen Andrejević, Tarik Filipović, Nataša Dangubić, Barbara Nola, Srđan Miletić, Igor Hamer. 

Ta filmska priča o nostalgiji, prijateljstvu i surovosti nastala je prema scenariju Ive Balenovića i Roberta Cukine, producenti su Ljubo Zdjelarević i Tomislav Vujić iz produkcijske kuće Kinoteka, a sufinanciran je sredstvima HAVC-a.

Po broju gledatelja u prvom vikendu prikazivanja 'ZG80' našao se iza 'Svećenikove djece' s 33.759 gledatelja i 'Šegrta Hlapića' s 21.693 gledatelja.