KINO EUROPA

Film 'Trči, dječače, trči' za Dan sjećanja na Holokaust

21.01.2015 u 10:13

Bionic
Reading

Nagrađivani film njemačkog redatelja Pepea Danquarta 'Trči, dječače, trči', utemeljen na istinitoj priči o židovskom dječaku koji je u bijegu od nacista pobjegao iz varšavskog geta, prikazat će se 27. siječnja u zagrebačkom kinu Europa, u povodu Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust

U središtu te biografske ratne drame o devetogodišnjaku koji mijenja ime u Jurek (glume ga braća blizanci Andrzej i KamilTkacz) ne bi li sakrio pravi identitet, i sakriva se u šumi učeći kako spavati na drveću i prehraniti se. Zbog hladnoće i usamljenosti ipak se vraća u civilizaciju, gdje mora pokazati zavidne vještine kako bi preživio, jer u raznim selima koje obilazi u potrazi za poslom i skloništem susreće i one koji su mu spremni pomoći i one koji će ga izdati.

Film o surovosti rata, ali i hrabrosti te suosjećajnosti, nastao je prema književnoj uspješnici izraelskog pisca Urija Orleva, a režirao ga je Pepe Danquart, dobitnik Oscara za kratkometražni film 'Black Rider'.

Projekciju u kinu Europa organizira Britansko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj i Discovery Film&Video, u suradnji sa Židovskom općinom Zagreb, Šoa akademijom, veleposlanstvima Republike Poljske i Sjedinjenih Američkih Država.

Trči, dječače, trči