NEŽELJENA BAŠTINA

Film Irene Škorić o antifašističkim spomenicima na festivalu u Švedskoj

21.12.2016 u 08:30

Bionic
Reading

Dugometražni dokumentarni film ''Neželjena baština'' redateljice i scenaristice Irene Škorić uvršten je u selekciju Balkan New Film Festivala BaNeFF, koji se održava do 22. prosinca u Stockholmu, priopćila je u utorak autorica.

Odabran je kao jedini hrvatski dokumentarni film u konkurenciji 14 dokumentarnih i 13 kratkih igranih filmova.

Stominutni film „Neželjena baština“ priča o sudbini vrijednih spomenika antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu, djelima vrhunskih umjetnica, koji su srušeni od devedesetih do danas.

Od 1945. do 1990. godine izgrađeno je na tisuće NOB spomenika po cijeloj bivšoj Jugoslaviji koji obilježavaju događaje iz Drugog svjetskog rata. U Hrvatskoj je od devedesetih srušena i devastirana polovica, njih oko tri tisuće.

Promijenjene društvene vrijednosti i nove političke okolnosti su međunarodno priznata umjetnička djela učinila nepoželjnima i metom vandalskih rušilačkih napada. Slikom i govorom svjedoka, eksperata, umjetnika i političara, pa i onih koji su građu spomenika prodavali kao sekundarnu sirovinu, film govori o sudbini umjetničkih djela pretvorenih u otpad, navodi se u priopćenju.

Snimanje cijelog filma, u produkciji Artizana filma, potrajalo je nekoliko godina, a za kamerom su se izmjenjivali Branko Cahun, Darko Krakar i Robert Krivec. Montažer je Silvije Magdić a skladatelj Ivo Josipović. Film je svoju svjetsku premijeru imao na međunarodnom Sarajevo film festivalu ove godine.

Festival BaNeFF, koji se održava od 19. do 22. prosinca, posvećen je novijoj produkciji zemalja s teritorija Balkana. Usmjeren je na filmove koji se bave ili odnose na balkanske teme, filmove koji nemaju širu distribuciju po skandinavskim zemljama i koji imaju kreativne vrijednosti o kojima se u niz panela želi raspravljati s uglednim filmskim gostima.

Festival nakon glavnog događanja u Stockholmu tijekom proljeća i ljeta nastavlja putovati i prikazivati odabrane uratke u drugim gradovima Švedske i Norveške. Manifestacija se održava u suradnji s Gradom Stockholmom i Švedskim filmskim institutom, navodi se u priopćenju Irene Škorić.