osvajač brojnih nagrada

Film 'Corpus Christi' Jana Komase dostupan na Kino Europa Online

15.01.2021 u 14:24

Bionic
Reading

Film 'Corpus Christi' Jana Komase, prošlogodišnji poljski kandidat za Oscara za najbolji strani film kojega nerijetko prati epitet kontroverznog, novi je naslov u fondu platforme Kino Europa Online

Radnja inspirirana istinitim događajima prati 20-godišnjeg Daniela koji doživljava duhovnu transformaciju u omladinskom pritvorskom centru - želi postati svećenik, ali je to nemoguće zbog njegovog kriminalnog dosjea.

Dolaskom u mali grad, gdje je poslan da radi u stolarskoj radionici, oblači se kao svećenik i slučajno preuzima mjesnu župu, a njegov dolazak prilika je da lokalna zajednica započne proces ozdravljenja nakon nedavne tragedije, napominje se u najavi.

Film je osvojio brojne nagrade, među ostalim, Europa Cinemas Label za najbolji film na festivalu u Veneciji, čak četiri nominacije za prestižnu nagradu Europske filmske akademije te nominaciju na LUX - europsku filmsku nagradu publike 2021.

Kino Europa Online je platforma za gledanje suvremenog međunarodnog autorskog filma, koji je od 2008. do 2019. godine činio okosnicu programa zagrebačkog kina Europa. 

Platformu je pokrenula Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival, koja je ranije upravljala kinom Europa, simbolično odajući počast dvorani koja je gotovo cijelo stoljeće bila dom filmskoj umjetnosti.

S radom je krenula u travnju prošle godine, na 95. rođendan kina Europa, a nakon što je dva mjeseca ranije ista organizacija s uspjehom pokrenula besplatnu platformu croatian.film za promociju hrvatskih kratkometražnih filmova.

Na platformi je dostupan izbor filmova s redovnog repertoara kina Europa od 2009. do 2019. godine, kao i oni naslovi koji bi danas bili na repertoaru kina da ono nije zatvoreno.