tiff

Film '1001 noć' Ree Rajčić prikazan u Torontu

12.09.2023 u 12:52

Bionic
Reading

Kratkometražni dokumentarni film '1001 noć', redateljski prvijenac producentice Ree Rajčić, prikazan je u okviru 48. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu (TIFF), koji se održava od 7. do 17. rujna

Pred prepunom dvoranom prikazano je sedam kratkometražnih uradaka iz cijelog svijeta, a "1001 noć" bio je jedini dokumentarni film, priopćeno je.

Na projekciji je bila ekipa filma, redateljica Rea Rajčić, producentica Tina Tišljar, direktor fotografije Marinko Marinkić i montažerka Karla Folnović.

Rajčić je rekla kako se publika u Torontu od prve se minute prepustila filmu, osmjesi su se čuli iz svakog kutka dvorane, a divno je bilo nakon filma vidjeti nasmijana lica i čuti hrpu razdraganih komentara.

"Posebno sam sretna što je gotovo cijela ekipa filma bila sa mnom na premijeri i što ćemo film s publikom narednih dana gledati na još nekoliko festivalskih projekcija", dodala je.

Film o najvjernijim gledateljicama turskih sapunica

Radnja prati prijateljice Emu (89) i Maju (85) iz Splita, najvjernije gledateljice turskih sapunica, koje svaku večer provode zajedno gledajući turske serije.

Po riječima redateljice, film je nastao iz velikog divljenja prema živosti i energiji Eme i Maje, čarobnih žena na pragu devedesetih.

Međunarodni filmski festival u Torontu jedan je od pet najrelevantnijih svjetskih filmskih festivala, a Hrvatska je svog predstavnika u Torontu posljednji put imala 2016. godine s filmom "Po čovika" Kristine Kumrić.

Iza produkcijske kuće Eclectica Ree Rajčić stoje projekti, "Stric" Andrije Mardešića i Davida Kapca, dokumentarna serija "Kolaži o laži" Nebojše Slijepčevića i Judite Gamulin i adaptacija romana "Proslava" Damira Karakaša, po scenariju Jelene Paljan i u režiji Bruna Ankovića.

Njezin je film uvršten u glavni natjecateljski program Kratki rezovi, a u programu TIFF-a ove godine su još dvije dugometražne manjinske koprodukcije - "Radnička klasa ide u pakao" Mladena Đorđevića i "Ne očekuj previše od kraja svijeta" Radua Judea.