ISTOVREMENO DRUGI

Ferlin premijerno u Istarskom narodnom kazalištu

21.09.2012 u 15:17

Bionic
Reading

Prije tri tjedna započele su pripreme za novu predstavu autora Matije Ferlina 'Istovremeno drugi': riječ je o eksperimentalnom projektu, trećoj predstavi istraživačke trilogije kojoj su prethodili 'Samice' i 'Nastup'

Premijera predstave 'Istovremeno drugi' održat će se 25. listopada u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula.

Eksperimentalni projekt temelji se na istraživačkom sistemu kojeg je Matija Ferlin započeo u projektu 'Nastup', svojoj prvoj koreografiji za više plesača, a nastavio u 'Samicama', svojoj prvoj režiji temeljenoj na tekstualnom predlošku. Razvijajući dalje plesački sistem baziran na kreaciji tijela lišenog prethodnog plesnog znanja te nastavljajući svoj interes za istraživanje odnosa pokreta i jezika, autor u novoj koreografiji koja nastaje na granici dramskog i plesnog izričaja, želi spojiti iskustvo i znanja stečena kroz rad na spomenutim projektima.

Želeći istražiti narativne mogućnosti apstraktnog pokreta, lišenog deskriptivnih kvaliteta i konotativnih svojstava, u sudaru s vrlo konkretnim dramskih govorom kao nositeljem značenja, ideja je pomaknuti granice ustaljene kreacije i percepcije kazališnog događaja, kroz stvaranje tjelesnih ekspresija koje tekst neće podržati na način na koji smo naviknuli u klasičnom kazališnom izričaju.

Autorica teksta je Jasna Žmak, scenograf Mauricio Ferlin, a ostatak autorskog tima čine Goran Ferčec, Tina Ivezić, Danko Stjepanović i drugi. U predstavi nastupaju Claudia Fancello, Tomislav Feller, Liz Kinoshita, Roberta Milevoj i Matija Ferlin

Proba za novu predstavu 'Istovremeno drugi' održala se u kampu Tašalera u Premanturi gdje je peteročlani ansambl bio smješten zajedno sa suradnicima. Nakon tri tjedna na kampiranju ekipa seli u Svetvinčenat u nešto klasičniji prostor za probe. Kampiranje je odabrano iz dva razloga: prvo stoga što će i sam komad također biti smješten u kampu, a kao drugo ideja je da se postigne zajednički život cijele ekipe projekta, te da upravo to bude sadržaj iz kojeg će se generirati daljnji materijali za predstavu.

Ovaj format dopušta i puno veći prostor za istraživanje, u odnosu na prošla dva autorova veća projekta u koja se ulazilo sa jasnijim premisama.

Matija Ferlin, dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta za najbolje koreografsko ostvarenje i za najbolju predstavu u cjelini za 2010. godinu jedan je od trenutno najzanimljivijih hrvatskih koreografa koji je ostvario međunarodnu karijeru surađujući sa Sashom Waltz i drugim velikanima suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti. Prestižni njujorški časopis V Magazine proglasio ga je najistaknutijim koreografom u 2011. godini.