PROSVJED NEZAVISNIH

Eurokaz ministrici kulture i članovima vijeća: A gdje su bodovanja i evaluacije?

11.01.2019 u 08:40

Bionic
Reading

Umjetnička organizacija Eurokaz upozorila je u četvrtak na nepostojanje jasnih kriterija Ministarstva kulture temeljem kojih su donijete odluke o dodjeli sredstava putem Poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi za 2019., zbog čega je Eurokaz zatražio dostavljanje dokumentacije o evaluaciji njegovih prijavnica, ustvrdivši kako netransparentnost ukazuje na moguću sustavnu dezorganizaciju i dezorijentiranje rada izvaninstitucionalne scene.

U priopćenju naslovljenom "A gdje su bodovanja i evaluacije, gospođo ministrice i cijenjeni članovi vijeća?" umjetnički ravnatelj Eurokaza Branko Brezovec i umjetnička savjetnica Gordana Vnuk, potaknuti objavom odluka o dodjeli sredstava za javne potrebe u kulturi za 2019., te nakon prosvjednih reakcija dijela organizacija nezavisne kulture u javnosti i na društvenim mrežama, odlučili su se očitovati kako bi se čuo glas "onog dijela kulturne scene koji je (u)nositelj kritičnosti i refleksivnosti, otklona od dominantnih koncepcija, angažiranosti, inovativnosti i istraživačkog pristupa".

"Smatramo da predloženi Eurokazovi projekti zadovoljavaju sve propisane prioritete, načela i smjernice (kvalitativne, kvantitativne, formalne i administrativne) za predlaganje javnih potreba u kulturi za 2019., kao i kriterije koje bi pri stručnom vrednovanju trebalo primjenjivati Kulturno vijeće za dramske, plesne te izvedbene umjetnosti sukladno čl. 7 Pravilnika o izboru i utvrđivanju javnih potreba u kulturi (NN 55/16), a sukladni su i strateškom planu Ministarstva kulture 2019.-2021.", stoji u priopćenju.

Napominjući kako su sve Eurokazove prijavnice za 2019. pomno rađene, te je na njih utrošeno puno temeljitog truda i vremena, iz Eurokaza ističu kako odluka Ministarstva kulture o dodjeli sredstava "nigdje i nikako ne obrazlaže krnji karakter dodijeljenih sredstava".

Uzimaju li se u obzir i postignuća iz prethodne godine?

"Jednostavno rečeno: kako se, po kojim kriterijima, pozitivnim i negativnim, čak i uz uvažavanje budžetskih neprilika, i uz samozatajnost u pogledu na nespretnosti s kulturom ove zemlje, došlo do odluke o visini sredstava i kako se s tom krhkom sumom mogu započeti, a kamoli ostvariti financijski precizno obrazloženi projekti", upozoravaju Brezovec i Vnuk.

Napominju da je nejasno uzimaju li se u obzir i produkcijska postignuća iz prethodne godine - Eurokazova prošlogodišnja produkcija "Povratak" osvojila je nagradu publike na Marulićevim danima u Splitu i dvije glumačke nagrade na Festivalu glumca u Županji, a Jutarnji list predstavu "Majstor i Margarita", izvedenu u okviru Eurijale, proglasio je najboljom predstavom u Hrvatskoj u prošloj godini.

"U sustavu koji nije temeljen na transparentnim kriterijima uvijek će se pojaviti sumnja da je inicijativa dodjele sredstava negdje izvan razložno utemeljenih umjetničkih i odgovornih društvenih usmjerenja. Stoga držimo da nam je svima u interesu, a u pitanju su i razlozi minimalne pristojnosti preraspodjele javnog novca, da se otvori pitanje evaluacije projekata i principa dodjele sredstava prema unaprijed utvrđenom sustavu bodovanja".

Ocjenjuju stoga da bi "moglo biti na djelu višegodišnje sustavno uništavanje izvaninstitucionalne scene u vidu proizvoljne dodjele sredstava organizacijama civilnog društva, bez ikakve veze s prijavljenim troškovnicima ili kakva obrazloženja".

"Takav tretman Ministarstva kulture dovodi u sumnju da se sustavno dezorganizira i dezorijentira rad OCD-ova i odvodi njihove ambicije van svake društvene usmjerenosti", upozoravaju Brezovec i Vnuk.