'NELJUDSKI REŽIM'

EU zabrinjava zatočenje i nestanak Aija Weiweija

05.04.2011 u 13:12

Bionic
Reading

Veleposlanik Europske unije u Kini je u utorak izrazio zabrinutost za umjetnika Aija Weiweia, neumornog kritičara kineske vlade, koji je nestao ovog vikenda, pridruživši se tako kritikama nekoliko velikih zemalja i udruženja zaštite ljudskih prava.

"Našu pozornost je privukao slučaj Aija Weiweia, poznatog umjetnika koji je nestao ovog vikenda dok se spremao ukrcati na zrakoplov za Hongkong", rekao je u priopćenju Markus Ederer, veleposlanik EU u Kini.

"Pozivamo kineske vlasti da ne pristupaju samovoljnim zatočenjima, bez obzira na okolnosti", dodao je.

Tijekom posljednja 24 sata SAD, Velika Britanija, Francuska i Njemačka su izrazile zabrinutost za sudbinu tog umjetnika koji je nedavno kineski režim nazvao "neljudskim".

Amnesty International i druge organizacije zaštite ljudskih prava su pozvale na njegovo oslobođenje.

Ai Weiwei (53) čija su djela trenutačno izložena u londonskom Tate Modern uhićen je u nedjelju u pekinškoj međunarodnoj zračnoj luci prije ulaska u zrakoplov, rekla je njegova supruga Lu Qing.

Njegovi suradnici navode da je kanio otići Hongkong. Policija je pretražila njegov atelje na sjeveroistoku Pekinga i odnijela računala.

Policija Pekinga i kinesko ministrstvo vanjskih poslova su u utorak odbili komentirati njegov nestanak. Uhićenje tog avangardnog umjetnika zbiva se nekoliko dana nakon što je on najavio da će u Njemačkoj izložiti svoja djela jer su u Kini prepreke na koje nailazi postale "nepodnošljive".

On je pozornost šire svjetske javnosti osvojio svojim projektom olimpijskog stadiona Ptičje gnijezdo. Do sada se više puta našao u izravnom sukobu s vlastima, ali je uživao donekle zaštićeni status zahvaljujući ugledu svoga oca, poznatog kineskog pjesnika, kao i vlastitom ugledu i podršci iz cijelog svijeta.

Posljednjih tjedana je više desetaka kineskih pripadnika oporbe uhićeno ili im je određen kućni pritor jer Peking strahuje od širenja pobune na arapski način, prema organizacijama za zaštitu ljudskih prava.

U siječnju je atelje Aija Weieia u Šangaju demoliran, a u prosincu ga nisu pustili u Oslo na simboličnu predaju Nobelove nagrade za mir zatočenom kineskom disidentu Liu Xiaobou.