INTERES NE JENJAVA

Ekskluzivne fotografije sa snimanja filma 'Dnevnik Diane Budisavljević' kojim je Dana Budisavljević pokorila Pulu

06.08.2019 u 11:01

Bionic
Reading

Film 'Dnevnik Diane Budisavljević', istinita priča o ženi koja je u vrijeme NDH spasila više od 10.000 srpske djece, bio je apsolutni pobjednik na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, gdje je osvojio nagrade žirija, kritike i publike. Nakon toga prepunio je kino na glavnom gradskom trgu Motovuna i imao dvije uzastopne projekcije na Dubrovačkim ljetnim igrama. Budući da interes publike ne jenjava, film će i u kolovozu biti prikazan na pet morskih lokacija, prije zagrebačke premijere i kino distribucije širom Hrvatske, planirane za listopad. Tim povodom redateljicu Danu Budisavljević pitali smo da se prisjeti nekih od najznačajnijih trenutaka sa snimanja 'Dnevnika Diane Budisavljević'. Donosimo ekskluzivne fotografije sa seta

'Dnevnik Diane Budisavljević' premijerno je prikazan na Pulskom filmskom festivalu pred više od 4.000 gledatelja i ujedinio je žiri, kritiku i publiku. Uz osvojene Veliku zlatnu arenu za najbolji film, nagradu publike Zlatna vrata Pule i nagradu FEDEORA koju dodjeljuju kritičari Europe i Mediterana, osvojio još Zlatne arene za režiju (Dana Budisavljević), glazbu (Nenad i Alen Sinkauz) te za montažu (Marko Ferković).

Također, ovo je bio prvi put od davne 1957. da je glavnu nagradu festivala u Puli dobio film žene redateljice.

  • +16
Na setu filma 'Dnevnik Diane Budisavljević' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Đuro Gavran/Hulahop

Nakon što je ovacijama ispraćen u Puli, film se prikazao na Motovun Film Festivalu te na Dubrovačkim ljetnim igrama, a prije zagrebačke premijere i kino distribucije širom Hrvatske, planirane za listopad, bit će prikazan na pet morskih lokacija.

Na Splitskom ljetu u Ljetnom kinu Bačvice publika će ga moći vidjeti već 8. kolovoza, potom 11. kolovoza u korčulanskom Centru za kulturu, a slijede dvije projekcije na otoku Hvaru - 13. kolovoza u Jelsi te dan kasnije u Hvaru, obje u kinima Mediteran. Ljetna turneja završava na otoku Rabu gdje će biti prikazan tijekom Rab Film Festivala 26. Kolovoza (van konkurencije).

Ljetne projekcije filma

SPLIT 8.8. u 21h, Ljetno kino Bačvice

KORČULA 11.8. u 20h, Centar za kulturu Korčula

JELSA 13.8. u 21h, Kino Mediteran Jelsa

HVAR 14.8. u 21h, Kino Mediteran Hvar

RAB 26.8. u 21h, Ljetno kino (RAFF)

Film ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ istinita je priča o najboljim ljudima u najgorim vremenima.

Diana Budisavljević sa suprugom liječnikom, kćerima i tek rođenom unukom živi životom zagrebačke visoke građanske klase. U jesen 1941. doznaje da se Židovke i Srpkinje s djecom odvode u logore gdje umiru od gladi i bolesti. Židovska općina šalje pomoć Židovkama, ali za Srpkinje se nitko ne brine. Koristeći svoje austrijsko podrijetlo, Diana apelira na vlast, crkvu i Crveni križ da spase barem djecu. Nitko od njih ne želi preuzeti odgovornost. S nekolicinom prijatelja u svom stanu prikuplja pomoć i organizira akciju kojom će do kraja rata od sigurne smrti biti spašeno više od 10.000 djece. Među njima su i Živko, Milorad, Zorka i Nada koji se gotovo 80 godina kasnije vraćaju u logore svog djetinjstva i tek tada spoznaju da život duguju nepokolebljivoj snazi jedne žene.

Foršpan za film 'Dnevnik Diane Budisavljević' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Svjesna da će i rat jednom proći, Diana je pomno vodila kartoteku dječjih sudbina, no nju će joj bespovratno otuđiti komunistička vlast 1945. kada njeno germansko i građansko podrijetlo postaju nepoželjni. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njezine smrti pronašla unuka, rasvijetljena je herojska uloga žene uvjerene da njezin život nije vredniji od života nedužno progonjenih.

  • +6
Dnevnik Diane Budisavljević Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hulahop

Glavnu ulogu Diane Budisavljević glumi nacionalna prvakinja Alma Prica, njenog supruga poznati slovenski glumac Igor Samobor, a u ostalim ulogama su Ermin Bravo, Areta Ćurković, Krešimir Mikić, Mirjana Karanović, Vilim Matula, Urša Raukar, Biserka Ipša i drugi.