28. VELJAČE

Dvije svjetske premijere, srpski dokumentaristi i Ai Weiwei na ZagrebDoxu

28.02.2018 u 09:23

Bionic
Reading

ZagrebDox 28. veljače donosi dvije svjetske premijere, film 'Sarabanda' nagrađivane kosovske redateljice Kaltrine Krasniqove o kosovskom gitarističkom virtuozu Petritu Çekeu te 'Dane ludila' Damiana Nenadića, koji nas vode u inače skriven i većini zazoran svijet psihički drugačijih ljudi, koje društvo olako odbacuje i žigosanjem pretvara u pacijente

'Sarabanda' Kaltrine Krasniqove kroz priču Petrita Çekea otkriva što znači biti Kosovar u suvremenoj Europi koja većinom ne priznaje kosovsku samostalnost, što se prije svega odnosi na Španjolsku, gdje je film snimljen. Dokumentarac se prikazuje u 18 sati u dvorani 3, a autorica će nakon nje imati raspravu s publikom. 'Dani ludila' Damiana Nenadića prikazuju se u 19 sati u dvorani 2, nakon čega će autor također održati Q&A sesiju.

U sklopu programa ZagrebDoxPro od 17 sati slovenski redatelj i producent Miho Čelar predstavit će transmedijski dokumentarni projekt iOtok, jedan od prvih projekata takve vrste u regiji, a u 18 i 30 publika će moći poslušati panel diskusiju 'Uzlet srpskog dokumentarizma: suradnja, splet povoljnih okolnosti ili..? Gosti iz Srbije su Ognjen Galvonić, Boban Jevtić, Boris Mitić, Jovan Nikolić i Mila Turajlić.

  • +4
ZagrebDox Izvor: Promo fotografije / Autor: ZagrebDox

Diskusije će održati i bh. redateljski dvojac Sead Kreševljaković i Emir Z. Kapetanović nakon njihova filma 'Neprijatelji' u 18 sati (dvorana 3); slovenski redatelj Matjaž Ivanišin nakon projekcije 'Playing Men' u 17 sati (dvorana 2); te bugarski redatelj Georgi Tenev nakon projekcije njegova filma 'Simon protiv straha', koji donosi osobni pogled na životnu priču fotografa Simona Varsana, koji je postao žrtva političkog režima u 80-ima, u vremenu prije pada Berlinskog zida.

Projekcije se održavaju tijekom cijelog dana, od 11 do 22 sata. U 15 sati (dvorana 1) prikazat će se 'Grad sunca', film gruzijskog redatelja Rati Onelia koji portretira živote, snove i sudbine iznimnih ljudi usred ruševina polunapuštenog rudarskog gradića u zapadnoj Gruziji, nekoć velikog eksploatatora mangana. Istovremeno će se u dvorani 2 prikazati film 'Džungla te poznaje bolje' kolumbijske redateljice Juanite Onzage u kojem zajedno sa svojim bratom luta mističnim krajolicima Kolumbije u potrazi za dušom ubijenog oca. Program se nastavlja projekcijom filma 'Vječni', belgijskog redatelja Pierre-Yvesa Vandeweerda o lutajućim duhovima, ljudima koji su preživjeli sukob između Armenije i Azerbajdžana u Gorskom Karabahu.

Program Teen Dox donosi dva filma: 'Sve što zamislim' portugalske redateljice Leonor Noivo, koji govori o posljednjem školskom i adolescentskom ljetu grupe prijatelja koji žive u lisabonskom kvartu Alcoitão te 'Miranda, političarka u nastajanju', švedskog redatelja Matsa Agrena koji će nakon projekcije govoriti o filmu u kojem portretira četrnaestogodišnju Mirandu na dobrom putu da postane mlada politička zvijezda švedske desne populističke političke stranke.

Na repertoaru međunarodne konkurencije izdvaja se film 'Ljudska rijeka' u 21 sat u dvorani 1. Ovaj nagrađivani film renomiranog redatelja, najpoznatijeg kineskog konceptualnog umjetnika i političkog aktivista Ai Weiweija vizualno je impresivan dokumentarni film snimljen u četrdeset izbjegličkih kampova u dvadeset i tri zemlje koji iznimno i suosjećajno tematizira goleme razmjere svjetske izbjegličke krize.