nagradnjače

Vodimo vas na projekcije filmova 'Sve što zamislim' i 'Miranda, političarka u nastajanju'

27.02.2018 u 15:55

Bionic
Reading

Uoči 13. izdanja ZagrebDoxa, koji će se održati od 25. veljače do 4. ožujka u Kaptol Boutiqueu Cinema u Zagrebu, čitateljima tportala darujemo ulaznice za projekcije filmova 'Sve što zamislim' i 'Miranda, političarka u nastajanju'

'Sve što zamislim', Leonor Noivo

Grupa prijatelja provodi svoje posljednje slobodno ljeto, ali bezbrižnosti se bliži kraj jer se moraju pripremiti na radno ljeto.

Škola je upravo završila za grupu prijatelja iz četvrti Alcoitão, zvanoj BDA. Provode svoje posljednje slobodno ljeto, ali bezbrižnosti se bliži kraj jer se moraju pripremiti na radno ljeto. Dok roditelji nisu u blizini, čini im se da je sve moguće. André improvizira u životu baš kao i u rapu, tražeći put koji će mu omogućiti više slobode. Pa ipak, iako bježi od svega što mu je poznato i blisko, nikad neće moći pobjeći od samoga sebe.

Leonor Noivo studirala je arhitekturu i fotografiju prije nego što se 1997. godine upisala na Kazališnu i filmsku školu u Lisabonu. Od 1999. godine radi kao supervizorica scenarija i asistentica redatelja na igranim i dokumentarnim filmovima. Jedna je od osnivačica filmske produkcijske kuće Terratreme Films (2008), a otada se uz režiju bavi i produkcijom, koordinirajući i nadgledajući igrane i dokumentarne projekte. 

Vrijeme projekcije

28.02. / Srijeda, 17:00 - 19:00 Dvorana 1

'Miranda, političarka u nastajanju', Mats Ågren

Prikaz strelovitog uspona mlade idealistične desničarke u jednoj od nacionalističkih stranaka koje su od autsajdera naglo postale relevantne diljem Europe.

Četrnaestogodišnja Miranda na dobrom je putu da postane mlada politička zvijezda u desničarskoj populističkoj stranci Švedski demokrati. Stranka je mlada, a put do vrha je brz – pod uvjetom da se pridržavate službenih stavova vodstva. Iako se naizgled svi drže pravila, kontrola se vrši od vrha prema dolje i nemilosrdna je pa će Miranda, dok ih se još usuđuje kritizirati, iskusiti brutalne metode zastrašivanja unutar stranke. Iako na prvi pogled ne izgleda kao političarka u usponu, iza Mirandine suzdržane vanjštine krije se želja za moći. U tome je dodatno potiče obitelj: majka, bezočna rasistica, otac Englez i brat koji je na čelu tetovirao bokser za udaranje. Upravo će bratov fatalni susret sa švedskim zdravstvom rasplamsati Mirandinu strast. Ovo je prikaz strelovitog uspona mlade idealistične desničarke u jednoj od nacionalističkih stranaka koje su od autsajdera naglo postale relevantne diljem Europe.

Mats Ågren švedski je redatelj i televizijski producent koji se bavi filmom od 2000. godine. Producirao je i režirao nekoliko nagrađenih dokumentarnih serijala za sve televizijske kuće u Švedskoj uključujući i My Pet, Death & I, koji je nominiran za nagradu Emmy. Godine 2013. osnovao je produkcijsku tvrtku Dokumentärministeriet AB, a Miranda, političarka u nastajanju prvi je dokumentarni film u produkciji te kompanije. 

Vrijeme projekcije

28.02. / Srijeda, 17:00 - 19:00 Dvorana 1

Čitateljima tportala darujemo 1x2 ulaznice za projekciju filmova 'Sve što zamislim' + 'Miranda, političarka u nastajanju' (28.02. / Srijeda, 17:00 - 19:00 Dvorana 1). Dobitnik je Lidija Kasik.