najčitatelj grada zagreba

Dvanaestogodišnji Luka Oršanić u prošloj godini pročitao 156 knjiga

24.03.2017 u 09:20

Bionic
Reading

Sa 156 pročitanih knjiga u prošlog godini svestrani dvanaestogodišnjak Luka Oršanić proglašen je Najčitateljem grada Zagreba za 2016., što je titula koja mu je donijela niz nagrada, među kojima i besplatno članstvo u Knjižnicama grada Zagreba do 18. godine.

Nagrađeni član Knjižnice Vladimira Nazora dvanaestogodišnji  Luka Oršanić kaže da ne može zamisliti niti jedan dan bez knjiga, a čita kad god mu se za to pruži prilika, u vožnji, u hodu, u kutku svoje sobe i navečer u svojoj udobnoj vreći za čitanje. 

'Kada čitam upuštam se u svoj svijet i stvaram svoju stvarnost, enciklopedije volim jer proširujem znanje, a znanstvenu fantastiku, dnevnike i romane jer se poistovjećujem s njihovim likovima čije me zgode i nezgode zabavljaju', rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare u Gradskoj knjižnici. 

Zasad su mu najdraži školski predmeti povijest i geografija, no želio bi pohađati gimnaziju prirodoslovnog smjera, završiti PMF i doktorirati fiziku. Bavi se robotikom, ronjenjem s bocama, nogometom, voli igrati igrice, družiti se s prijateljima i kuhati. 

Omiljene knjige su mu Enciklopedija Uzmi me, Užasi povijesti, serijal o Harryju Potteru i sve od Sanje Polak, a njegova će knjižnica od sada biti bogatija za nekoliko izdanja partnera projekta izbora Najčitatelja godine - Guinnesovu knjigu rekorda 2017. (Algoritam), 'Vjerovali ili ne' (Mozaik knjiga), '100 izuma koji su promijenili svijet' (Profil).

Pučko otvoreno učilište Petar Zrinski darovalo mu je tečaj brzog čitanja, a tvrtka Microline podvodnu kameru.

Knjižnice grada Zagreba s ciljem poticanja zanimanja za knjigu i čitanje kod djece od 12 do 14 godina već šesnaest godina odabiru 'najčitatelja'.

'Informatički sustav nam omogućava nam da utvrdimo identitet onoga tko je posudio najviše knjiga, no to dijete trebaju prepoznati i knjižničari kao vrijednog i marljivog člana koji razgovara o knjigama, pita ih za savjet pri izboru i vraća knjige na vrijeme', rekla je Hela Čičko, koordinatorica projekta 'Izbor najčitatelja godine'.

'Dosad se pokazalo kako finalisti, koji se u svojim knjižnicama predstavljaju infoplakatom, uglavnom pročitaju jednu knjigu tjedno, a pobjednici u prosjeku dvije do tri', napomenula je Čičko, dodavši da su od prvog izbora 2001. godine četiri puta pobijedili dječaci, a čak jedanaest puta djevojčice.

Knjižnice grada Zagreba privlače sve više mladih korisnika 

O uspjesima i projektima Knjižnica grada Zagreba kojima osobito nastoje potaknutu zanimanje za čitanje kod mladih govorila je ravnateljica Davorka Bastić. 

'Prošle godine u Knjižnicama grada Zagreba bilo je učlanjeno 140 tisuća osoba, od čega je 5,5 tisuća prvašića upisano besplatno. Korisnike je u knjižnice privuklo oko 23 tisuće raznih događanja za djecu i mlade, a bilo je posuđeno skoro tri milijuna knjiga', izvijestila je Bastić. 

Po njezinim riječima, u ovoj godini se očekuje porast broja članova, osobito zahvaljujući projektu 'Ja čitam' putem kojega sva djeca do 15 godina imaju besplatan upis u zagrebačke knjižnice. 'Do polovice ožujka besplatno se već upisalo skoro 18 tisuća djece', dodala je.

U petak će se u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, za sve pobjednike s Top liste najčitatelja godine prirediti tradicionalna završna svečanost na kojoj će se djeca družiti s autoricama knjiga za djecu Majom Brajko-Livaković i Normom Šerment, organizirat će se zabavne igre, takmičenja i ples uz glazbu KGZ banda, u kojem sviraju i pjevaju knjižničari.