VRTOGLAVE VRIJEDNOSTI

Dva vrlo rijetka Rembrandta na dražbi bi mogla postići 10 milijuna dolara

01.07.2023 u 14:03

Bionic
Reading

Dva novootkrivena platna koja je naslikao Rembrandt, ujedno i posljednji poznati par portreta nizozemskog majstora koji je ostao u privatnoj kolekciji, mogao bi sljedeći tjedan na dražbi postići cijenu od oko 10 milijuna dolara

Vrijednost slika s umjetnikovom signaturom i godinom nastanka (1635.), koje prikazuju bliske prijatelje umjetnikove obitelji, bračni par Jana Willemsza van der Pluyma i Jaapgena Carelsa, procijenjena je na pet do osam milijuna funta ili 6,35 do 10,16 milijuna dolara.

Prije gotovo 200 godina u Christie'su ih je kupio predak današnjih vlasnika koji žive u Velikoj Britaniji.

'Iznimno se rijetko dogodi da slike velikih majstora ovako dugo ostanu nepoznate javnosti. Stoga nikada dosad nisu bile zavedene ni u jednoj od evidencija o Rembrandtovu opusu', rekao je u petak Reutersu Henry Pettifer, zamjenik predsjednika Odjela za slike starih majstora u Christie’su, dodavši da je platna analizirao amsterdamski Rijksmuseum.

Portreti će biti vrhunac aukcije Christie'sa koja se 6. srpnja održava pod nazivom 'Old Masters Part I Sale' i dio je Tjedna klasika aukcijske kuće.

U ponudi je i platno španjolskoga renesansnog slikara grčkog porijekla El Greca, 'Polaganje Krista u grob' (procjena: 6 milijuna - 8 milijuna funta) te bista Jelene Trojanske neoklasičnoga kipara Antonija Canove (procjena: 2,5 milijuna - 4 milijuna funti) .