online forum

Dva hrvatska projekta na 9. CEE Animation Forumu

18.03.2021 u 13:36

Bionic
Reading

Među 42 projekta koji će sudjelovati na ovogodišnjem izdanju CEE Animation Foruma su i dva hrvatska - "Snovozemlje" Veljka Popovića i Milivoja Popovića te "The Perfect Gift" Katarine Penava.

Forum se održava online u dva dijela, prvi je pitching natjecanje, od 26. do 29. travnja, a drugi od 4. do 9. svibnja u sklopu industrijskog programa Međunarodnog festivala animiranog filma Anifilm u Češkoj, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar. Glavni dio Foruma je pitching natjecanje, četverodnevni program koji nudi i niz prezentacija, rasprava, mogućnosti umrežavanja te individualnih sastanaka i razvijanja projekata.

Animacijski profesionalci u okviru Foruma mogu steći vještine i znanja od stranih stručnjaka s tog područja, kao i korisne kontakte koji mogu pridonijeti uspjehu njihova animiranog projekta.

Projekti koji će sudjelovati u pitching natjecanju podijeljeni su u pet kategorija.

"Snovozemlje" će sudjelovati u kategoriji dugometražnog filma u fazi razvoja, a osim što će ga uz Milivoja Popovića i režirati, Veljko Popović zajedno s Pedrom Riverom razvija i scenarij.

Vizuale za film razvija kanadski umjetnik Dave Cooper, poznat po animiranom serijalu "Pig Goat Banana Cricket", koji se emitirao na Nickelodeonu.

Film se razvija pod okriljem produkcijske kuće Prime Render, a razvoj scenarija sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Katarina Penava s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku s filmom u razvoju "The Perfect Gift" sudjeluje u novoj kategoriji Foruma "Rising Stars", namijenjenoj projektima kratkometražnih studentskih filmova sudjeluje.

Drugi dio CEE Animation Foruma održava se u sklopu industrijskog programa Međunarodnog festivala animiranog filma Anifilm u Češkoj, koji će se održati od 4. do 9. svibnja.

Riječ je o platformi kojoj je cilj predstaviti nove talente i njihov kreativni rad, pomoći im u pronalaženju financijskih sredstava i distribuciji vlastitih projekata, kao i izgradnji trajne mreže proizvođača, kreativaca i međunarodnih predstavnika industrije iz svih segmenata.

Ovogodišnji projekti izabrani su između rekordnih 116 prijavljenih iz 27 zemalja, većinom iz srednje i istočne Europe.