IZBOR NOVIH ČLANOVA

Dubravka Oraić Tolić i Jakša Fiamengo kandidati za HAZU

04.04.2014 u 10:37

Bionic
Reading

Redoviti članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) odlučivat će 15. svibnja ove godine na izbornoj skupštini o izboru novih članova Akademije, odnosno o izboru 12 kandidata za redovite članove, 17 kandidata za članove suradnike, sedam kandidata za dopisne članove i četvero kandidata za reizbor članova suradnika

Kako stoji u današnjem priopćenju HAZU, Predsjedništvo Akademije odlučilo je da će prijedloge kandidata uputiti na raspravu i izbor Skupštini HAZU nakon što je 26. ožujka ove godine razmotrilo prijedloge koje im je za nove članove HAZU uputilo devet razreda Akademije.

Najviše kandidata - četvero - za redovite članove HAZU uputio je Razred za književnost, a to su Mladen Machiedo, Jakša Fiamengo, Dubravka Oraić-Tolić i Josip Užarević

Po dva kandidata za redovite članove uputila su dva razreda Akademije - Razred za medicinske znanosti Slobodana Vukičevića i Vjekoslava Jerolimova, a Razred za likovne umjetnosti kandidirao je Zlatana Vrkljana i Mladena Obada Šćitarocija

Četiri razreda HAZU predložila su po jednoga kandidata - Razred za društvene znanosti Dragomira Vojnića, Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Mladena Žinića, Ferdu Bašića Razred za prirodne znanosti i Zorana Juranića Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju.

Kandidate za dopisne članove HAZU uputilo je sedam razreda Akademije, a svaki od njih po jednoga kandidata. Tako je Razred za društvene znanosti predložio Roberta Badintera (Francuska), Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Andru Mikelića (Francuska), Razred za prirodne znanosti Igora Štagljara (Kanada), Antuna Tucaka Razred za medicinske znanosti, Razred za filološke znanosti Johannesa Reinharta (Austrija), Razred za filološke znanosti Rainera Gruebela (Njemačka) Razred za književnost, te Odda Magnusa Faltinsena (Norveška) Razred za tehničke znanosti.

U priopćenju se podsjeća da je izborni postupak počeo u prosincu prošle godine kada je bilo nominirano i predloženo - za nove redovite članove 23 nominacije i prijedloga za 14 slobodnih mjesta, za nove članove suradnike 21 nominacija i prijedlog za ukupno 19 slobodnih mjesta, za nove dopisne članove sedam nominacija i prijedloga za devet slobodnih mjesta, te za reizbor suradnika četiri nominacije i prijedloga za četiri slobodna mjesta.

Po jedno mjesto redovitoga člana ostalo je nepopunjeno u Razredu za društvene znanosti i Razredu za prirodne znanosti. Jedno mjesto člana suradnika ostalo je nepopunjeno u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti i Razredu za književnost. Razred za likovne umjetnosti i Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju nisu pak imali prijedlog za izbor dopisnoga člana.