U KARLOVCU

Drugi ciklus 'Čitanja NJE': Ženska snaga u borbi protiv nevidljivosti i depresije

  • Autor: D.A.M.
  • Zadnja izmjena 01.04.2021 22:35
  • Objavljeno 01.04.2021 u 18:42
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Projekt '6 glumica traži autora' u organizaciji Kotar teatra iz Delnica, i pod umjetničkim vodstvom ženskog glumačkog trija – Tare Rosandić, Marije Kolb i Erne Rudnički - ujedno i inicijatorica cijele ideje, zaživio je lani te uspješno realizirao prvi ciklus javnih scenskih čitanja suvremenih drama s jakim ženskim licima, nazvan 'Čitanje NJE', s ciljem senzibiliziranja društva o problemu podreprezentacije žena u medijima te prezentacije tekstova koji obiluju snažnim, nestereotipnim ženskim licima koje karakterizira višeslojnost, maštovitost i raznolikost

Uz to, misija projekta koji je nakon prvog ciklusa naišao na vrlo pozitivan odjek u javnosti, kulturnim krugovima i među publikom, je prije svega umrežavanje i povezivanje ljudi iz struke, razmjena ideja, koncepata i mišljenja, stvaranje kreativnog okruženja koje potiče kritički odnos i nove suradnje, te pomoć samostalnim umjetnicima/ama koji zbog trenutačne situacije nalaze u profesionalno i financijski teškoj situaciji, stoji u priopćenju.

S početkom proljeća i blažih epidemioloških mjera, stiže i drugi ciklus 'Čitanja NJE' koji započinje suradnjom s gradskim kazalištem Zorin dom u Karlovcu, a realizira se uz podršku Ministarstva kulture i medija. Za tu prigodu odabran je tekst mlade i talentirane studentice dramaturgije Mije Laure Jurčić 'Cijele, ali isprepletene' koji tematizira borbu s depresijom i nemogućnost izražavanja emocija. Režiju javnog scenskog čitanja potpisuje Karlovčanka, također studentica dramaturgije, Petra Pleše, a čitaju i igraju, također iz grada na četiri rijeke, glumice Petra Cicvarić i Ana Maria Štefanac.

Nakon scenskog programa 'Čitanja NJE', dr. med. Igor Salopek iz Integrativnog centra mentalnog zdravlja u Karlovcu će održati predavanje na temu 'NJEZINO mentalno zdravlje: prepoznavanje, pristupi, izazovi', nakon kojeg će uslijediti razgovor s publikom.

Ulaz na program '2u 1', čitanja i predavanja, koji je zakazan za 8. travnja u 18 sati je slobodan i održat će se u skladu sa svim epidemiološkim mjerama. Čitavo događanje moći će se pratiti uživo putem livestreama na stranici Urania.hr. U svibnju se program 'Čitanje NJE' seli u Varaždin, gdje priprema sljedeće scensko čitanje, u suradnji s umjetničkom organizacijom Gllugl, a u planu su i gostovanja u Rijeci i Zagrebu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!