od 27. svibnja

Dokumentarni film o Malenoj i Klepetanu kreće u kinodistribuciju

24.05.2021 u 12:01

Bionic
Reading

Dokumentarni film "Starac i roda" Tomislava Jelinčića, u kojoj je redatelj ovjekovječio priču o ljubavi čovjeka i životinje, kreće 27. svibnja u kinodistribuciju diljem Hrvatske.

Prije 28 godina umirovljenik i udovac Stjepan Vokić iz Slavonskog Broda pronašao je rodu Malenu propucanog krila, spasio joj život i od tada njih dvoje svoje dane provode zajedno, većinom u iščekivanju novog proljeća.

Malena je 2002. pronašla ljubav svog života, Klepetana, koji joj se vraća svake godine i dosad su zajedno imali 60-ak malenih roda. Svake jeseni Klepetan odlazi u Afriku dok Malena ostaje u selu sa Stjepanom, gdje su jedno drugome potpora.

U najavi distribucije podsjeća se kako je ta priča zadivila mnoge, "grijala nam srca te vraćala nadu da čovjek i priroda i dalje imaju razumijevanja jedni za druge i da ljubav čovjeka i životinje može izdržati i najveće prepreke koje im se nalaze na putu."

"Stjepan, Klepetan i Malena nisu zainteresirali samo susjede u Brodskom Varošu. Već godinama ih prate milijuni ljudi diljem svijeta, a Stjepanov poštanski sandučić je stalno pun pisama koji stižu od ljubi koji prate njihovu priču o ljubavi i prijateljstvu", dodaje se.

Film je nastajao više od šest godina, sniman je svaki pokret Malene u Brodskoj Varoši, bilježeći kamerama Stjepanovu i rodinu svakodnevicu.

Redatelj kaže da mu je drago što su snimili dokumentarac na temu tako tople ljudske priče, a to je ujedno i njegov zalog vjere u dobrotu svuda oko nas te nadu da se čovjek još uvijek nije otuđio od prirode.

"Dokumentarac je bio iznimno izazovan projekt, šest godina snimanja, u svim vremenskim uvjetima, stotine sati snimki, neizvjesnost i nestrpljenje, no uspješno smo ga dovršili", rekao je Jelinčić, koji potpisuje i scenarij tog filma. Kako je najavljeno, bit će to ujedno prvi hrvatski dokumentarni film koji će moći pogledati slijepe i slabovidne osobe putem aplikacije Moviereading.

Film će se od 27. svibnja prikazivati u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Pui, Osijeku, Zadru, Varaždinu, Slavonskom brodu, Vukovaru, Šibeniku, Dubrovniku, Novom Marofu, Velikoj Gorici, Đakovu, Zaboku i Rovinju.

Nastao je u produkciji Antitalenta, a distributer je Restart Label.