LAIBACH U SJEVERNOJ KOREJI

Dokumentarac 'Dan oslobođenja' o najfascinantnijem kulturnom događaju 21. stoljeća

15.03.2017 u 10:13

Bionic
Reading

Koncert Laibacha u Sjevernoj Koreji u kolovozu 2015. tema je dokumentarnog filma 'Dan oslobođenja' čija će se projekcija u Dnevnom boravku Rojca održati u utorak i četvrtak, 21. i 22. ožujka 2017. s početkom u 20 sati

Laibach je u sklopu svoje turneje Liberation Day u kolovozu 2015. održao koncert u glavnom gradu Sjeverne Koreje Pjongjangu, u kazalištu Ponghwa. U publici je bilo 1.500 ljudi koji su 45-minutni nastup slovenskog benda promatrali poput kazališne predstave, a reakcije su bile uglavnom pozitivne. Naime, avangardni Slovenci poznati po svojim provokativnim nastupima i poigravanjem s autoritarnim simbolima bili su nagrađeni i ovacijama publike. Time je Laibach postao prvi inozemni bend koji je nastupio u toj zemlji, a o svemu što se događalo prije koncerta, koji nije prošao bez uplitanja sjevernokorejskih cenzora, i nakon njega snimljen je dokumentarni film.

Autori su dokumentarca 'Dan oslobođenja' o tom povijesnom koncertu Laibacha, koji je svjetsku premijeru imao prošle godine u Nizozemskoj, Norvežanin Morten Traavik i Latvijac Uġis Olte.

'U sukobu strogih ideologija i kulturnih različitosti, slovenski glazbenici morali su se potruditi da provuku svoje pjesme kroz cenzorsku ušicu prije no što ih se izloži publici koja se nikada nije imala prilike susresti s alternativnim rokenrolom. Istodobno, duž granice dviju Koreja postavljeni su propagandni zvučnici i najavljeno je odbrojavanje do rata. Njihove pjesme, njihovi snovi', stoji u najavi dokumentarca 'Dan oslobođenja'.

Dan oslobođenja - trailer Autor: youtube

Trideset i pet godina nakon nastanka u tada jugoslavenskom industrijskom gradiću Trbovlju, Laibach je još uvijek međunarodno najpoznatiji sastav iz neke od bivših komunističkih zemalja Srednje i Istočne Europe. Osnovan 1980., godine kada je umro Tito, bend je vrhunac slave dosegao u vrijeme kada je zemlja srljala u samouništenje te se dosljedno protivio svakom etiketiranju, rock, pop, tehno ili industrijskom. Sami članovi benda definirali su se kao graditelji ljudskih duša.

Laibach u Sjevernoj Koreji Autor: youtube

Laibachov nastup u Sjevernoj Koreji komentirao je i slovenski filozof Slavoj Žižek koji ga smatra 'najfascinantnijim kulturnim, ideološkim i političkim događajem 21. stoljeća', a slično razmišljaju i norveški filmski kritičari.

'Možda najspektakularniji kulturni događaj novijeg doba te najneobičniji dokumentarac ove godine.'