nedjelja, 7. srpnja

Dodjelom nagrada zatvoren 13. Vukovar film festival

16.07.2019 u 14:58

Bionic
Reading

Prema glasovima publike najbolji film festivala je „Strojovođa u potrazi za ljubavlju“

Još jedan filmski festival u Vukovaru je iza nas, a u nedjelju, 7. srpnja dodjelom nagrada i projekcijama kratkog i igranog filma svečano je zatvoreno sretno, trinaesto po redu izdanje ovog najznačajnijeg filmskog festivala u Hrvatskoj. Najboljim dugometražnim igranim filmom žiri festivala proglasio je hvaljenu (i nagrađivanu) dramu „Razbijačica sustava“ redateljice Nore Fingscheidt čiji je producent Peter Hartwig primio nagradu Zlatni šlep i obratio se uzvanicima kratkim govorom. Najbolji kratkometražni igrani film je mađarska komedija „Šaptači“ čiji je izrazito simpatični redatelj Barnabas Toth također na pozornici primio nagradu. U kategoriji najboljeg dokumentarnog filma uvjerljivo je pobijedio film „Kalin i zatvorska ekipa“ bugarskog redatelja Petka Gyulcheva kojem je također uručena nagrada tijekom svečanosti zatvaranja. Da je ovogodišnja kategorija dokumentarnih filmova bila izrazito jaka, dokaz je i činjenica što se žiri odlučio ove godine dodijeliti i posebno priznanje koje je otišlo u ruke srpskom redatelju Mladenu Matičeviću, odnosno njegovu filmu „Nebeska tema“.

U suradnji s Hrvatskim Telekomom i Tportalom, Vukovar film festival ove je godine za sve posjetitelje organizirao i posebnu nagradnu igru u kojoj je publika nakon svakog pogledanog filma mogla glasovati za svoje favorite na službenim stranicama HT-a. Najviše je glasova publike na taj način skupila njemačka komedija „Strojovođa u potrazi za ljubavlju“ s legendarnim Mikijem Manojlovićem u glavnoj ulozi. U spomenutoj igri „Glasaj za film i osvoji vrijedne nagrade“ dodjeljivale su se tri vrijedne nagrade, a njihovi dobitnici su:

  1. nagrada – Mara Maljković (Samsung Galaxy S10+)
  2. nagrada – Jelena Lakić (Samsung Galaxy Watch LTE Silver)
  3. nagrada – Ana Smočić (Blaupunkt Bluetooth zvučnik)

Tijekom završne večeri festivala na kojem je u četiri dana prikazano više od 60 filmova na 6 različitih vukovarskih lokacija u 11 kategorija prikazan je i novi kratki igrani film redateljice Snježane Tribuson „Dok je trajao Roland Garros“ nakon kojeg je uslijedila i dugometražna mađarska hit komedija „Potpuni stranci“ koja je ujedno i jedan od najgledanijih filmova uopće ikad prikazanih u sklopu vukovarskog festivala. U dvorani ispunjenoj gotovo do posljednjeg mjesta svečanosti zatvaranja održanoj u Hrvatskom domu Vukovar prisustvovali su i direktor, producent i glavni selektor festivala, gospodin Igor Rakonić, gradonačelnik Vukovara, gospodin Ivan Penava, članovi ovogodišnjeg žirija novinarka i redateljica Jasna Nanut, producent Miodrag Sila te bivši urednik HRT-a Đelo Hadžiselimović, redateljica Snježana Tribuson, glavni glumac iz mađarske hit komedije „Potpuni stranci“ Tamas Langyel te brojne druge osobe iz javnog života Vukovara i okolice.

Nakon još jednog uspješno organiziranog i posjećenog festivala na kraju nam ostaje samo da kažemo – vidimo se i dogodine u najljepšem gradu na Dunavu!