'UTOČIŠTE'

Desecima tisuća golih tijela izgrađen fantastičan grad različitosti

10.08.2016 u 09:00

Utočište - grad raznolikosti sazidan od golih ljudskih tijela

Izvor: Screenshot / Autor: Angelo Musco / Youtube

Bionic
Reading

Sagraditi cijeli grad za četiri godine ambiciozan je pothvat sam po sebi, no umjetnik Angelo Musco uspio je to ostvariti koristeći kao građevne elemente gola ljudska tijela. Savijenim u raznim oblicima, tijelima je načinjen svaki detalj, a spajanjem ljudskih cigla, lukova, rampa ili mostova u kolosalne građevine ukazano je na važnost zajedništva bez obzira na razlike

Inspiraciju je Musco pronašao u 11. poglavlju 'Knjige postanka' i priči o kuli babilonskoj. U ovoj biblijskoj priči Noini potomci ujedinili su se u gradnji velikog tornja kojim bi dosegnuli nebesa. Ljut zbog njihove oholosti i pokušaja dosezanja božanstva, Bog ruši toranj i stvara među graditeljima kaos tako što su počeli govoriti različitim jezicima. Zbog gubitka sposobnosti komunikacije i zajedničkog rada, raselili su se diljem svijeta a kula je ostala razorena.

Njega je u priči o kuli babilonskoj zainteresirala uloga raznolikosti, konkretnije njezino korištenje za razjedinjavanje, a ne ujedinjavanje graditelja. Svojim radom nazvanim 'Utočište' nada se da će potkopati poruku biblijske priče i ukazati na moć raznolikog mnoštva u stvaranju struktura, a ne njihovu sputavanju.

Angažiranjem desetaka tisuća golih volontera iz New Yorka, Buenos Airesa, Londona, Berlina i Napulja, Musco nastoji ukazati na snagu zajedništva različitih jezika i kultura, a umjesto pomutnje i nezadovoljstva koje raznolikost inače potiče, iskoristiti je za stvaranje pozitivnih promjena. Modele je fotografirao u raznim savijenim i vrlo intimnim položajima, a oblici stvoreni bliskošću ogoljenih modela u funkciji su stvaranja vrtoglavog pogleda na život.

Bezbroj fotografija umjetnik je digitalno obradio kako bi u konačnici stvorio dojmljiv grad sazidan od ljudi, čija je poruka danas, u vremenima kada raspravljamo o razlikama između zidova i mostova, važnija nego ikad – je li bolji svijet koji karakteriziraju različitosti ili sličnosti.

'Čini se da je raznolikost na udaru, pogotovo sada', kaže Musco u dokumentarcu koji prati proces nastanka njegova rada i dodaje: 'Ja želim da nas zidovi štite, a ne razdvajaju, i da mostovi među nama budu prisutni i kao pojam i fizički.'

'Utočište' će se moći pogledati u sklopu izložbe 'Odavde do vječnosti' koja se u briselskom umjetničkom centru Maison Particulière otvara 6. listopada.

Angelo Musco - Sanctuary