CIKLUS TRIADE U MUO

Dašak Italije za početak koncertne sezone Ansambla Antiphonus

04.10.2018 u 14:31

Bionic
Reading

Vokalni ansambl Antiphonus svoju novu koncertnu sezonu s dva tradicionalna ciklusa, Triade i Trinitas, otvara 9. listopada u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, gdje će u 20 sati u pratnji talijanskog ansambla I Musicali Affetti izvesti egzotičnu interpretaciju slavnih Monteverdijevih madrigala

Ciklus Triade u Muzeju za umjetnost i obrt u novoj će koncertnoj sezoni, kako najavljuje maestro Tomislav Fačini, umjetnički voditelj i dirigent Ansambla Antiphonus, publici ponuditi 'pristup novom krugu madrigalske zbilje'. Prvi od tri koncerta, 9. listopada, donosi Monteverdijeve ratničke i ljubavne madrigale, a Antiphonusovcima će se na sceni pridružiti renomirani talijanski ansambl I Musicali Affetti, poznat po izvođenju stare glazbe na izvornim instrumentima i eksperimentiranju s različitim glazbenim žanrovima.

Na drugom koncertu 29. siječnja pridružit će im se suosnivač ansambla Il giardino armonico, lutnjist Luca Pianca, 'osvjetljujući meandre glazbenog svijeta Gesualda', a na trećem, 5. ožujka, Gorkem Şem, izumitelj čudnovatog instrumenta imenom Yaybahar, s kojim će izvoditi madrigale na poeziju Petrarke.

U ciklusu Trinitas, u crkvi sv. Katarine, prvi koncert Antiphonusovci će izvesti pred kraj godine, 30. prosinca. Sljedeći su 10. veljače i 7. travnja.

Ciklusom Trinitas, najavljuje Fačini, 'osigurat ćete si dio vječnosti uhvaćene perom besmrtnika; okosnicu čine Magnificat i optimistični moteti J. S. Bacha, a tu su i dragi mu kolega Carissimi, nimalo živahan Allegijev Miserere i krajnje turobna promišljanja o konačnosti života Purcella, u lijepom kontrapunktu čiju sintezu ipak krasi obećanje da će oni, koji siju u suzama, žeti u radosti i veselju.'