NIKŠA SVILIČIĆ:

'Dao sam ostavku zbog autorskog rada'

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 05.07.2010 15:36
  • Objavljeno 05.07.2010 u 15:07
Nikša Sviličić

Nikša Sviličić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Sebelic

Hrvatski redatelj Nikša Sviličić izjavio je danas kako je ostavku na dužnost ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) dao motiviran željom da se bavi autorskim radom, što nije moguće dok je na čelu te institucije

Sviličić nije komentirao novinske napise kako je njegov odlazak posljedica nezadovoljstva udruga redatelja i producenata te izostanka potpore Ministarstva kulture, koje je njegov mandat danas ocijenilo vrlo dobrim i izrazilo žaljenje što neće nastaviti svoj angažman u HAVC-u.

Sviličić je izjavio Hini da je tu odluku o ostavci donio u konzultacijama s Upravnim odborom HAVC-a i Ministarstvom kulture, ocijenivši kako je tijekom njegova jednogodišnjeg mandata napravljen pozitivan iskorak i postavljeni su čvrsti temelji budućeg razvoja Centra. Izdvojio je preseljenje u Kuću hrvatskog filma, donošenje Pravilnika o audiovizualnoj proizvodnji, očevidnika AV proizvodnje i Nacionalnog programa.

Naglasivši da je spreman ostati na dispoziciji budućem ravnatelju za konzultaciju i informacije, Sviličić je rekao da bi HAVC ubuduće trebao poticati zakonske izmjene kojima bi se, za razliku od dosad, u potpunosti mogao osigurati legalitet prinosa sredstava od strane komercijalnih televizija i ostalih obveznika. Smatra neophodnim kadrovsko popunjavanje Centra koji sada ima samo dva uposlenika i poslovnu tajnicu.

U izjavi Ministarstva kulture navodi se kako je Nikša Sviličić preuzeo Centar u vrlo osjetljivom trenutku, da je uložio puno truda i znanja te su napravljeni mnogi pomaci.

Sviličić je za ravnatelja HAVC-a imenovan u travnju 2009.

Poslušajte podcast Crna rupa

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!