KINOKLUB ZAGREB

Dana Budisavljević je gošća novog Monsterclassa

26.05.2020 u 20:11

Bionic
Reading

Novo izdanje Monsterclassa ugostit će Danu Budisavljević zbog njenih sjajnih redateljskih radova

Redateljica Dana Budisavljević gošća je novog izdanja Monsterclassa, online filmskog događanja Kinokluba Zagreb, koji će se održati u petak, 29. svibnja putem njihove Facebook stranice.

‘Svatko može snimiti film, a u Hrvatskoj i svatko može snimiti film o svojoj neobičnoj obitelji ili Drugom svjetskom ratu, no malo tko je doista napravio zanimljive i gledane filmove o tome kao što je uspjela Dana Budisavljević’, ističe se u najavi Kinokluba Zagreb.

Prije svega to se odnosi na njezin slatko-gorki dokumentarac o 'autanju' pred obitelji ‘Nije ti život pjesma Havaja’ (2011.) i proslavljeni dugometražni igrani film ‘Dnevnik Diane Budisavljević (2019.).

Iz Kinokluba kažu da su već ta dva filma dovoljan povod da  redateljicu pozovu u svoj Monsterclass i ‘temeljito ispitaju o procesu kako je putem filma uspjela intimno pretvoriti u političko, a političko u intimno.’

‘Uz to, Danino ime može se naći u povijesti raznih bitnih filmskih festivala u zemlji (Motovun, Zagreb Dox), a ujedno je i direktorica producentske kuće Hulahop koja je producirala i popularni dokumentarni serijal Betonski spavači’, dodaju.

Budisavljević će govoriti i o tome kako je nakon studija montaže postala uspješna producentica, redateljica i organizatorica.

‘Ako to neće potaknuti kinoklubašice i kinoklubaše da sami krenu raditi filmove i pokretati filmske kolektive, u potpunosti ćemo refundirati troškove ulaznice na Monsterclass, što je nula kuna’, poručili su.

Na Zoom sastanku Monsterclass donosi inserte filmova, a s Danom Budisavljević će razgovarati Luka Ostojić.

Cilj programa Monsterclass, koji predstavlja filmaše sa stilski izbrušenim pristupom vlastitom autorskom radu, je otvaranje pitanje pogreške, procesa učenja, slobode stvaralaštva, stilskog igranja i barijera koje autori pokušavaju prijeći.