'BIOAUTOGRAFIJA' U MSU

Dan Oki predstavlja umjetnički dnevnik filmskih i video instalacija

11.06.2015 u 20:22

Bionic
Reading

Izložba 'Bioautografija' Dana Okija, projekt u kojemu se isprepliću intimni život, profesionalna vokacija i širi društveni kontekst, otvara se u četvrtak u NO Galeriji zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti (MSU)

U prostoru galerije, koju je umjetnik transformirao u umjetnički dnevnik filmskih i video instalacija predstavit će se njegove filmske i video instalacije te fotografski koncepti autobiografskog karaktera, nastale od 1989. do 2014.

Oki svoje radove temelji na procesima i istraživanjima osobnih, društvenih, vizualnih i literarnih sadržaja koji uvjetuju različite medijske forme i načine njihove prezentacije, istražujući osobne arhive i vizualne naracije u galerijski artikuliranim kontekstima, novim medijima i filmu.

Prve radove u mediju konceptualne fotografije i eksperimentalne filmove realizira od 1987. do 1989. u Zagrebu, a pripada generaciji umjetnika koji su zadnjih dvadesetak godina istraživali likovnost u novim medijima, kinematografske baze podataka, računalnu animaciju te video umjetnost, web i pokretnu sliku. Od 2004. do 2015. kao producent, scenarist i redatelj realizira dugometražne filmove 'Oxygen', 'Performance', 'Mrak' i 'Oproštaj'.

Njegov novi film, koji dijeli ime s izložbom u MSU, premijerno će se prikazati u Dvorani Gorgona tog muzeja uz otvorenje izložbe. Riječ je o djelu utemeljenom na bioautografskom materijalu, neizmontiranim Super 8mm filmovima koje je umjetnik snimao od svoje 12. do 42. godine. To je nelinearna i otvorena dokumentarna osobna priča u koju se može ući sa raznih strana, najavljeno je iz MSU-a.

Tijekom izložbe na Medijskoj fasadi prikazuje se Okijeva filmska instalacija 'Film: višak i prljavština', koja tematizira višak koji ostaje kada se filmska traka telekinira-digitalizira, a koji ne treba za prikazivanje. Projiciran na Medijskoj fasadi podsjeća na filmsku projekciju i istodobno je sama projekcija.

Dan Oki Dan Oki (Slobodan Jokić, Zadar, 1965.) diplomirao je novinarstvo i politologiju u Zagrebu 1989., a nakon toga studira film i video u Haagu. Magistarski studij medijskih umjetnosti u Arnhemu završava 1996., a potom pohađa poslijediplomski studij filmske režije i scenaristike u Amsterdamu. Od 1996. do 1999. je bio predsjednik Društva medijskih umjetnika, koje ima sjedište u Amsterdamu.

Osnivač je i programski autor studija filma i videa na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu i redovni profesor na Odsjeku za film i video. Kao gostujući profesor predavao je na mnogim europskim akademijama.

Za svoj je rad višestruko nagrađivan, a njegova izložba u MSU bit će otvorena do 28. lipnja.