TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Da, Macan je pogriješio kad je Vidović Krišto nazvao spodobom. Ali - nije pogriješio kad je napustio emisiju. Objasnit ću zašto

  • Zrinka Pavlić
    Autor: Zrinka Pavlić
  • Zadnja izmjena 21.07.2020 21:02
  • Objavljeno 21.07.2020 u 11:46
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Jedino što je šteta jest to što je Macan izgubio živce pa se poslije Anušić mogao hvatati za 'neprimjerene izraze'. No uporno drilanje Karoline Vidović Krišto po jamama, partizanima & ustašama u emisiji u kojoj se trebalo raspravljati o novoj vladi stvarno nije zaslužilo ništa drugo nego oštar prekid.

Svi već znate što se dogodilo. U sinoćnjem 'Otvorenom', čija je tema trebala biti sastav nove Vlade, saborski odbori i prvi potezi ministra gostovali su Karolina Vidović Krišto iz Domovinskog pokreta Miroslava Škore, Krešimir Macan kao komunikacijski stručnjak, Ivan Anušić iz HDZ-a, Arsen Bauk iz SDP-a te Dalija Orešković iz Stranke s imenom i prezimenom. Prvi dio emisije većina se sudionika držala teme i imali smo jedno uobičajeno, uglavnom dosadno 'Otvoreno'.

Ostavit ću sad po strani činjenicu što gostovanje Karoline Vidović Krišto u emisiji HTV-a djeluje pomalo incestuozno, bez obzira na to je li trenutačno aktivna kao HTV-ova novinarka ili nije. 'Ajmo se pretvarat da je to sasvim okej i da je u emisiju pozvana kao što je mogla biti pozvana bilo koja druga članica ili član Domovinskog pokreta Miroslava Škore.

Problem je, međutim, nastupio zato što je dotična gospođa prvo počela s lelekom koji Škorina ekipa fura još od izbora, a to je da je nova Vlada neustavna, da su izbori neustavni i još par krivina u argumentima s kojima spomenuta ekipa nastoji prikriti ono što ih zapravo najviše ždere - da su osvojili 15 mandata u Saboru koje si samo može zataknut za šešir.

Moment suludosti, međutim, nastupio je tek kada je Vidović Krišto ispalila da ne vjeruje da raspravljaju o (neustavnoj) Vladi, a ne o ljudima koje su partizani pokopali u Jazovki. Na to tipično desničarsko skretanje s teme umjesto voditelja je reagirao Krešimir Macan, sasvim opravdano pitajući sugovornicu je li zalutala u pogrešnu emisiju. Ona se pak počela ljutiti, optužila ga da je pristran i da nije neovisan komunikacijski stručnjak, na što je Macan izgubio živce i otišao iz emisije.

I dobro je učinio.

Jedino zbog čega mi je žao jest to što je pritom izgubio živce i rekao da ne želi sjediti u studiju s 'tom spodobom', na što će se sada hvatati svi koji će ga pokušati osuditi i braniti Vidović Krišto, dok se njezine optužbe na njegov račun neće spominjati samo zato što su izgovorene naizgled pristojnim rječnikom. To se, naime, dogodilo već i u samoj emisiji, u kojoj su ostali sudionici, nekoliko trenutaka pomalo zblešeno sjedeći i gledajući za Macanom, ipak na kraju nastavili razgovor (što je također šteta). Kada se, naime, nešto kasnije nakratko razgovor vratio na 'incident', Ivan Anušić je odmah uskočio s primjedbama o 'neprimjerenim izrazima'.

No meni je, eto, baš drago što je Macan otišao iz studija i odbio dalje sudjelovati u emisiji. Osim što je to razdrmalo inače uspavljujuće i beskrajno dosadno 'Otvoreno', prvi put je netko reagirao ne samo na potpuno samovoljno ponašanje Vidović Krišto, nego je i reagirao na to što je voditelj - u ovom slučaju Mislav Togonal - sve to dopuštao. Ne znam je li to zbog njegovih političkih afiniteta ili zbog toga što mjesečari kroz emisiju (zapravo pretpostavljam, ali neću napisati), ali štogod od toga dvoje bilo - ne valja.

Desničarsko skretanje apsolutno svake teme na ratove - Drugi svjetski ili domovinski, na nadmetanje u hrvatstvu i prošlost uništilo je mnogo više emisija od jednog 'Otvorenog', a i činjenica da se vječito ponašaju kao da je za partizanske zločine i sve drugo što im iz prošlosti pritišće grud - kriv bilo koji sugovornik koji im se nađe u vidokrugu. Kada već voditelji ne žele ili se ne usude prekinuti takve litanije, sjajno je da se barem jedanput netko odlučio napustiti takav dijalog. Šteta što su svi drugi ostali u studiju.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!