PRILAGODILI I TIPKOVNICE

Crnogorski ministar za još slova u pravopisu

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ministar kulture i medija Crne Gore Branislav Mićunović izjavio je da je uvođenje novih slova u crnogorski jezik opravdano i dodao da bi u upotrebu trebalo uvesti još neka

Ministar Mićunović, inače veliki zagovornik novog jezika, kaže da bi u novi pravopis trebalo ubaciti, naprimjer, glasove 'zj' i 'dz', prenosi portal e-novine.com.

Jedna od zanimljivosti u Crnoj Gori posljednjih nekoliko dana su računalne tipkovnice koje odgovaraju standardima nedavno ustanovljenog crnogorskog jezika. Nove tipkovnice ponovo su aktualizirale debate o opravdanosti novog crnogorskog pravopisa, a još više zbog novih grafema koje su Crnogorci preuzeli od Poljaka.

Osim cijenom koja iznosi više od 20 eura, tipkovnice privlače pažnju i zbog podjela koje vladaju u crnogorskoj javnosti zbog naziva jezika koji se koristi.

Međutim, iako tipkovnice postoje, još ne postoji takozvani spell check u programu Word koji ispravlja greške u pisanju, tako da ih mogu koristiti samo oni koji su stručni u novom pravopisu i kojima ne smeta da daju dvostruko više novca za crnogorsku tipkovnicu nego što bi dali za standardnu srpsku.

Podsjetimo, sredinom studenog na službenom memorandumu predsjednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića prvi su se put pojavili novi grafemi crnogorskog pravopisa – meko 'š' (ś) i meko 'ž' (ź) - dodani u crnogorski pravopis koji je predstavljen ovog ljeta, a ima 32 slova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi