Jelsa Art Bijenale 2021: Saturn u Opoziciji

CHAUVINISM SCANNER / SKENER ŠOVINIZMA - radionica i performans bečkog umjetničkog kolektiva God’s Entertainment

15.07.2021 u 09:38

Bionic
Reading

20. do 24.07.2021. Pod pokroviteljstvom Ministarstva Kulture Republike Austrije

Živiš na otoku i vjeruješ da ti nečija nacionalna pripadnost ne znači ništa? Siguran si? Mi nismo. Da ne bi bilo mjesta sumnji pozivamo te da se testiraš. Specijalno iz Beča za ovu priliku pozvali smo umjetnički kolektiv God’s Entertainment koji će vrlo lako i pouzdano utvrditi jesi li i koliki si šovinist/ica. Kao i s virusom COVID-19, svi želimo vjerovati da smo negativni, ali samo testiranje može dati nedvojben odgovor. Iako je šovinizam povezan s ideologijom krvi i tla, prilikom ovog testiranja vašu krv ćemo pustiti na miru, da slobodno kola venama i arterijama…

Jelsa Art Bijenale 2021 u suradnji s kustosicom Danijelom Oberhofer Tonković i pod pokroviteljstvom Ministarstva Kulture Republike Austrije, predstavit će od 20. do 24. srpnja u Jelsi na otoku Hvaru rad Bečkog umjetničkog kolektiva God’s Entertainment koji će se sastojati od radionice i performansa na temu šovinizma u Hrvatskoj.

Trodnevna radionica održati će se na lokaciji ispred zgrade nekadašnje ambulante u Jelsi od 20. do 22. srpnja u večernjim satima (21:00 – 00:00), tijekom koje će s jedne strane nastojati skrenuti pozornost na projekt i tematiku kojim se isti bavi – ŠOVINIZMOM, s druge strane pripremiti tim koji će surađivati s umjetničkim kolektivom God’s Entertainment tijekom cijelog projekta. Kao rezultat ovog procesa 24. i 25. srpnja u večernjim satima (21:00 – 00:00), bit će predstavljena interaktivna instalacija/ performans, na koju su pozvani svi mještani, turisti i publika Bijenalea kako bi napravili individualni test/scann, i saznali - jesu li, zašto su i koliki su doista šovinisti! Nakon svakog testa slijede rezultati te konzultacije i daljnje preporuke za liječenje stanja, tj prevenciju istog.

Izvor: web stranica umjetničkog kolektiva God's Entertainment http://www.gods-entertainment.org

GOD’S ENTERTAINMENT (Beč, Austrija)

God’s Entertainment je umjetnički kolektiv iz Beča i eksperimentalna kazališna skupina koja nastoji nadići (kazališne) konvencije. Djelujući u području performansa, happeninga, vizualne umjetnosti i zvuka, grupa kroz svoje radove preuzima aktualne društvene teme i rasprave te ih kritički podvrgava performativnom istraživačkom procesu. Njihove radove odlikuje izvedba u javnim prostorima, izvan-kazališnim prostorima, visoki intenzitet, aktivizam, aktivno sudjelovanje publike i bogat slikovni jezik koji izvire iz pop kulture i medija. Na duhovit i kritičan način propituju ljudske odnose, pa tako u interaktivnoj instalaciji ' performansu Chauvinism Scanner/ Skener Šovinizma omogućuju pojedincu analizu uvjerenja koja se tiču superiornosti vlastite skupine nad drugom.

JELSA ART BINENALE 2021

Jelsa Art Bijenale na otoku Hvaru je festival suvremene umjetnosti koji povezuje različite publike kroz mnoštvo umjetničkih medija i praksi. Usredotočuje se podjednako na etablirane umjetnike i umjetnike u usponu. Događaj je specifičan po radovima koji su većinom izvedeni u javnom prostoru s ciljem približavanja suvremene umjetnosti što široj publici te naglašavanju umjetnosti koja pronosi poruku o društvenoj odgovornosti i održivosti. U tom smislu, JAB ima ambiciju postati jedinstveno i prepoznatljivo događanje društveno odgovorne umjetnosti na europskoj razini te generator razvoja turizma baziranog na ekološkoj svijesti i kulturi.

U 2021. godini, Jelsa Art Bijenale tako se želi osvrnuti na goruća pitanja naše svakodnevice: prividno ubrzanje vremena u opreci s njegovim usporavanjem, procesima propadanja s procesima izgradnje, prolaznosti i smrtnosti, međugeneracijskim odnosima ili pak vječnom raspršivanju materije i vremena u entropiju u kontrastu s nemogućnošću raspadanja u jeku ekološke i moralne krize koja obilježava vijek u kojem živimo.

LOKACIJA: ZGRADA STARE AMBULANTE

Izvor: JAB 2021. Zgrada nekadašnje ambulante izgrađena je 1926. godine i služila je svojoj svrsi sve do 2008. godine kada je izgrađen novi Dom zdravlja u Jelsi.

Zgrada nekadašnje ambulante izgrađena je u vrijeme Austrougarske Monarhije 1926. godine i služila je svojoj svrsi sve do 2008. godine kada je izgrađen novi Dom zdravlja u Jelsi. Od tada je izvan upotrebe. Slijedom požara u jelšanskoj knjižnici 2003. godine, izgorjela je i dokumentacija iz koje bi bilo moguće saznati više informacija o ovoj zgradi. Prostor će se staviti u novu upotrebu kroz organizaciju izložbe gostujućih umjetnika. Izložba u Ambulanti će prezentirati rezultate interdisciplinarnih umjetničkih istraživanja lokacije te refleksije na temu zdravlja i dobrobiti. Uz God's Entertainment (AT) od Austrijskih umjetnika u Jelsi ce djelovati Matthias Hurtl - koji ceu periodu od 20. do 27. srpnja realizirati radionicu „Lov na satelite“,, a u suradnji s portugalskom umjetnicom 31.srpnja Franciscom Rochom Gonçalves izvest performans „Utapanje u eteru“.Istovremeno ce u Ambulanti biti predstavljena djela umjetnika Pauline Almeidae (PT), Vitra Drinkovića (HR), Dejana Krstića (RS) i Ive Mihanović (HR)

Realizacija ovog projekta omogućena je pokroviteljstvom Ministarstva Kulture Republike Austrije u cilju promicanja međunarodne suradnje i umrežavanja austrijskih umjetnika, uvažavajući bilateralni kulturni sporazum između Vlade Republike Austrije i Vlade Republike Hrvatske.