USPJEH 3LHD-A

Centar Zamet dobio nagradu za građevinu godine

05.03.2010 u 12:38

Bionic
Reading

Centar Zamet, projekt studija 3LHD, nagrađen je nagradom Building of the Year 2009 u kategoriji sportskih građevina najpoznatijeg svjetskog arhitektonskog portala ArchDaily

U konkurenciji su bili svi projekti objavljeni na ArchDailyju u 2009. koje su nominirali čitatelji portala, a u uži izbor je ušlo 65 projekata u ukupno 13 kategorija.

Nagradu Building of the Year dodjeljuju čitatelji portala glasajući za najzanimljivije i, prema njihovom mišljenju, najbolje projekte.

Centar Zamet nedavno je dobio i nagradu Udruženja Hrvatskih arhitekata Bernardo Bernardi.

Centar Zamet u Rijeci hibridna je građevina koja obuhvaća razne sadržaje: sportsku dvoranu kapaciteta 2.380 mjesta, prostore mjesne uprave, gradsku knjižnicu, trgovačke, uslužne, sportske i ugostiteljske sadržaje te javnu garažu. Arhitektonski element oblikovanja centra Zamet su 'trake' koje se protežu u smjeru sjever-jug, a istovremeno kao urbanistički element tvore javni trg i sponu između parka i škole na sjeveru i Ulice Bože Vidasa na jugu. Teritorijalne trake stvaraju umjetni krajolik koji svojom bojom i oblikom interpretira riječku gromaču. Centar Zamet obložen je sa 50.000 peterokutnih keramičkih ploča proizvedenih specijalno za ovaj projekt.

Čelični nosači raspona 55 metara različitih visina omogućuju osvjetljenje dvorane prirodnim svjetlom.
Sama dvorana projektirana je prema suvremenim svjetskim standardima za međunarodna sportska natjecanja, a sustav teleskopskih tribina omogućio je fleksibilnost prostora. Dvorana sadrži sve popratne sadržaje za profesionalni trening i natjecanja, no vrlo ju je jednostavno prilagoditi za organizaciju koncerata, skupova i sajmova. Interijer dvorane odabirom materijala - drvo i akustički paneli, sugerira da se radi o velikom dnevnom boravku za sportaše.