DIRLJIVA PRIČA

Čak tri nagrade za kratkometražni film 'Kokoška'

19.10.2014 u 19:11

Bionic
Reading

Kratkometražni film 'Kokoška', hrvatska manjinska koprodukcija redateljice i scenaristice Une Gunjak, osvojio je u samo nekoliko dana tri nagrade

Film je nagrađen na Festivalu audiovizualnih umjetnosti Maxfest, na Mediteranskom festivalu kratkog filma u Tangeru i na Ciparskom međunarodnom festivalu kratkometražnih filmova.

Najboljim kratkometražnim filmom proglašen je na Festivalu audiovizualnih umjetnosti Maxfest, koji se održavao u talijanskom gradu Massafra od 12. do 19. listopada. U obrazloženju nagrade žiri ističe da taj uradak 'jednostavnošću jezika i jakom moći sugestije u par minuta uspješno pokazuje cijeli raspon ljudskih emocija, od delikatnosti djeteta do okrutnosti rata'.

Grand Prix je, između 56 kratkih filmova iz 19 mediteranskih zemalja, osvojio na 12. Mediteranskom festivalu kratkog filma u Tangeru u Maroku, koji se održao od 13. do 18. listopada, dok mu je na Ciparskom međunarodnom festivalu kratkometražnih filmova, koji je završio prije dva dana, pripalo drugo mjesto za najbolji kratkometražni film. Žiri je obrazložio da mu je nagradu dodijelio zbog 'laganog humora i uzbudljive neizvjesnosti koja je rezultat uravnoteženog scenarija, rada s glumcima i kreativnog dijaloga kamere i zvuka'.

U središtu filma je šestogodišnja djevojčica Selma kojoj otac s ratišta u opkoljeno Sarajevo kao rođendanski dar pošalje kokoš. Djevojčica se razveseli misleći da je kokoška njezin novi kućni ljubimac, no njezina majka ima druge, realističnije planove.

Film je prethodno bio uvršten u natjecateljski program kratkometražnog filma prestižnog Tjedna kritike, u sklopu Filmskog festivala u Cannesu, a nominiran je i za Europsku filmsku nagradu za najbolji kratkometražni film, koja će biti proglašena 13. prosinca u Rigi. Dosad je sudjelovao na desetak filmskih festivala, osvojivši nagrade u Palm Springsu i Beču.

Direktor fotografije je Matthias Pilz, montažerka je Anja Siemens, a skladatelj je Bernd Schurer. Producentica je Jelena Goldbach iz njemačke producentske kuće Zak Film Productions, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić iz Nukleus filma. Film je sufinanciran sredstvima HAVC-a.