KATAKLIZMIČKI PRIZORI

Brojne izložbe povodom 10. obljetnice napada na New York

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 08.09.2011 18:08
  • Objavljeno 07.09.2011 u 13:58
11.rujna blizanci terorizam new york

11.rujna blizanci terorizam new york

Izvor: Sipa Press / Autor: SIPPA

New York dočekuje 10. obljetnicu terorističkih napada od 11. rujna 2001. s 20-ak prigodnih izložbi u muzejima i galerijama diljem grada, s djelima fotografa, slikara i drugih likovnih umjetnika nadahnutim kataklizmičnim prizorima rušenja tornjeva Blizanaca Svjetskog trgovinskog centra (WTC) na Manhattanu, naporima spasilačkih službi u raščišćavanju ruševina, kao i kasnijom gradnjom spomen obilježja i novog WTC-a

Najsmrtonosniji teroristički napad u povijesti u kojem je u New Yorku poginulo 2750 ljudi, izazvao je reakcije brojnih newyorških umjetnika koji su ga istoga dana kad se dogodio zabilježili svojim fotoaparatima, kamerama i crtežima a nekima je poslužio kao trajna inspiracija, pa i danas bilježe izgradnju novog kompleksa Svjetskog trgovinskog centra te spomenika i muzeja 11. rujna.

Među njima je i John Coburn, koji je danima nakon napada na Nultoj točki skicirao prizore rada spasilaca na ruševinama i suosjećajnosti građana s obiteljima žrtava. Izložba njegovih crteža tušem 'Srca koja iscjeljuju', otvorena je na Wall Streetu.

EJay Weiss, slikar iz četvrti Tribeca, koji je s krova svog ateljea snimao rušenje Blizanaca, izlaže svoj ciklus 'Elegije 11. rujna: 2001-2011.', u kojem je u boje na slikama umiješao prašinu s ruševina WTC-a.

Newyorški slikar Todd Stone, koji je nakon napada slikao 'dan kada se svijet promijenio' i posvetio mu svoj rad u iduće dvije godine, izlaže 15 akvarela pod nazivom 'Svjedoci 11. rujna'. Stone od 2003. slika izgradnju spomen kompleksa i novog WTC-a 'Uzdizanje centra grada', ciklus koji uključuju desetine velikih ulja i akvarela, a u posljednjih godinu i pol slika s 48 kata nove zgrade WTC-a br. 7.

Među ostalim postavama, u Međunarodnom centru za fotografiju u petak se otvara izložba fotografija i videa 'Sjećajući se 11. rujna', posvećena pitanjima sjećanja i oporavka od razaranja, koja istražuje kako su Njujorčani i volonteri iz cijelog SAD-a odgovorili na tu nepojmivu tragediju. Izložba uključuje i veliku video instalaciju Frances Torres 'Uspomena ostaje: Artefakti 11.rujna u Hangaru br. 17'.

U nedjelju se u odjelu Muzeja moderne umjetnosti - MoMA PS1 u Queensu, otvara izložba '11. rujna', s više od 70 radova 41 umjetnika, koji istražuju trajni i dalekosežni učinak terorističkog napada Al Kaide na građane New Yorka i SAD-a. Među zastupljenim umjetnicima su Diane Arbus, Alex Katz, John Chamberlain, Christo, Yoko Ono i George Segal.

U Brooklynskom muzeju u srijedu je otvorena izložba

'Deset godina kasnije: sjećanje na Ground Zero', s radovima kipara Michaela Richardsa koji je poginuo 11. rujna 2001. u svom ateljeu u WTC-u, te s radovima Christopha Dreagera - divovskim 'puzzlama' koje se bave sjećanjima i novinskim fotografijama nastalim nakon napada.

'Svjedoci tragedije i oporavka', foto i multimedijalna prezentacija napada na WTC i oporavka, s radovima više od 30 članova nacionalnog i newyorškog saveza fotoreportera, otvara se u Centru za umjetnost sveučilišta Pace na Manhattanu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi