ČAK 1.200 NASLOVA

Britanska knjižnica nudi besplatno književno blago

18.05.2014 u 13:21

Bionic
Reading

Od najranijih rukopisa Charlotte Brontë do zabilješki o tome kako je poznanik Jane Austen nakon čitanja 'Ponosa i predrasuda', štivo otpisao kao ‘običnu glupost’, engleska knjižnica ponudila je čitateljima svojih 1.200 naslova najvećeg književnog blaga besplatno dostupnog na stranici 'Discovering Literature'

Na stranici se nalaze ‘uskladištena’ djela Keatsa, Blakea, Wordswortha, Shelleyja, Austen, Dickensa i Wilda, kao i dnevnici, prepiske, fotografije i novinarski isječci određenog perioda.

Među njima su i biseri književnosti poput Shelleyjeve pjesme 'Ozymandias' i ranih bilješki o drami 'Važno je zvati se Ernest' Oscara Wildea, kao i novine koje su pratile njegovo suđenje 1895.

Čitatelji mogu proći i kroz zanimljivi rječnik slenga kriminalaca iz 1809, a u njemu su riječi koje je u svojim djelima obilato koristio i Charles Dickens, zatim kroz najopsežniju zabilježenu zbirka radova Charlotte Brontë iz djetinjstva, u kojima je opisivala fantasy svijetove Gondol i Angriju.

Knjižnica će postepeno dodavati i nove materijale na stranicu, u nadi da će pomoći engleskim učiteljima u nastojanjima da upoznaju djecu s klasicima njihove književnosti.

Ukazali su na nedavno istraživanje koje je pokazalo da čak 76% učitelja smatra da njihovi učenici ne mogu pojmiti klasične autore kao 'stvarne osobe', a čak 82% učitelja misli da je vrlo inspirativno da studenti imaju uvid u originalne rukopise i skice.

Ministrica obrazovanja Elizabeth Truss smatra da je stranica 'Discovering Literature' velika podrška njihovom novom školskom programu.

'Pomaže nam da oživimo velika djela poput 'Olivera Twista', a svako dijete trebalo bi imati mogućnost da uživa u literaturi engleskih autora. Želimo da učenici sami otkriju ljubav prema čitanju koja ih može pratiti kroz cijeli život.'