VELIKA ČAST

Braća Coen na čelu žirija Filmskog festivala u Cannesu

20.01.2015 u 19:22

Bionic
Reading

Filmski festival u Cannesu imat će ove godine, prvi put u povijesti, dvojicu predsjednika ocjenjivačkog suda - braću Joela i Ethana Coena, dobitnike Zlatne palme 1991. za film 'Barton Fink' i autore filmova kao što su 'Fargo', 'Tko je ovdje lud', 'Nema zemlje za starce' i 'Veliki Lebowski

Na čelu ocjenjivačkog suda festivala koji će se održati od 13. do 24. svibnja braća su naslijedila novozelandsku redateljicu Jane Campion, izvijestili su organizatori.

'Jako nas veseli povratak u Cannes', kažu nerazdvojna braća Coen koja trenutačno snimaju dugometražni film 'Hail Caesar' u kojemu glume George Clooney, Christophe Lambert i Scarlett Johansson.

'Festival u Cannesu uvijek je, od samoga početka naše karijere, za nas imao veliku ulogu, a predsjedanje ocjenjivačkim sudom još nam je veća čast jer nikad nismo bili predsjednici bilo čega. Ostale izjave dat ćemo kada za to dođe vrijeme', dodali su.

Naviknuti na slavnu Promenade de la Croisette u Cannesu, američki redateljski, producentski, scenaristički pa čak i montažerski dvojac, braća Joel (60) i Ethan (57) Coen, rodom iz Minnesote, nekoliko puta su nagrađivani u Cannesu. Nakon Zlatne palme i nagrade za režiju 1991. za 'Bartona Finka', dobili su nagradu za režiju 1996. za 'Fargo', a 2001. za film 'Čovjek kojega nije bilo' te Grand Prix žirija 2013. za film 'U glavi Llewyna Davisa'.

Braća Coen utjelovljuju autorski film, univerzalan, namijenjen širokoj publici, duhovit i s originalnim pogledom na svijet, rekao je glavni izaslanik festivala Thierry Fremaux

Ove godine, kada se obilježava 120. obljetnica izuma braće Lumiere, najveći filmski festival na svijetu 'bit će sretan što preko braće Coen može pozdraviti djelo sve 'filmske braće' koja su nakon Louisa i Augustea Lumierea obogatila njegovu povijest', naglasili su organizatori.

Iako je ovo dvostruko predsjedanje presedan u povijesti festivala, koji se održava od 1946., Cannes je već slavio i nagrađivao filmsku braću - 1977. Talijane Paola i Vittoria Tavianija za film 'Padre Padrone' te 1999. i 2005. Francuze Jean-Pierrea i Luca Dardennea za filmove 'Rosetta' i 'Dijete'.

Braća potječu iz obitelji sveučilišnih profesora. Stariji Joel studirao je film u New Yorku, a mlađi Ethan filozofiju na Princetonu. Svojom suradnjom na filmovima braća šire obiteljski duh u svojim ekipama i glumcima s kojima su redovito surađivali. Među njima su Steve Buscemi, John Turturro, Jeff Bridges, John Goodman i George Clooney

Kao predstavnici neovisnoga filma, Joel i Ethan Coen svoj jedinstven stil izražavaju kroz različite filmske žanrove, od komedije ('Razvedi me, zavedi me', 'Tko je ovdje lud' i 'Veliki Lebowski') preko crnog humora ('Ozbiljan čovjek') i krimića ('Nema zemlje za starce') do vesterna ('Čovjek zvan hrabrost').

Osim na Festivalu u Cannesu, gdje su im filmovi u službenoj selekciji od njihova drugog dugometražnog filma 'Arizona Junior' iz 1987., braća Coen osvojila su mnoge nagrade, među kojima se ističe Oscar za najbolji originalni scenarij za 'Fargo' (1997.) i tri zlatna kipića - za najbolji film, režiju i prilagođeni scenarij za film 'Nema zemlje za starce' 2008.

Iako su prva braća na čelu ocjenjivačkog suda u Cannesu, nisu prvi Amerikanci - tu su dužnost već, uz ostale, obnašali Steven Spielberg (2013.), Robert de Niro (2011.), Tim Burton (2010.) i Sean Penn (2008.).

Prošle je godine Zlatnu palmu dobio turski film 'Zimski san' redatelja Nurea Bilge Ceylana