UVJERLJIVA POBJEDA

Božidar Petrač novi predsjednik Društva hrvatskih književnika

11.06.2011 u 16:24

Bionic
Reading

Pjesnik, književni urednik i antologičar Božidar Petrač uvjerljivo je pobijedio pjesnika Milu Pešordu na izborima za predsjednika 111 godina starog Društva hrvatskih književnika. Dosadašnji potpredsjednik Društva Petrač dobio je 112, a Pešorda 19 glasova. Na skupštinu je došlo čak 148 članova, što je najviše u posljednjih dvadeset godina

Novi potpredsjednici Društva su Domagoj Boris Biletić i Stanislav Marijanović. Na skupštinu nije došao dosadašnji predsjednik Borben Vladović, a članovi Društva nisu mogli diskutirati o financijskom i drugim izvješćima zbog 'tako izglasanog dnevnog reda'.

Dok je Pešorda u predizbornom govoru kritizirao dosadašnju upravu jer je tek nakon dvanaest mjeseci reagirala na uvrštavanje hrvatskih pisaca u ediciju Deset vekova srpske književnosti, Petrač je najavio pomlađivanje članstva. Tako će predložiti da članovi DHK mogu postati i punoljetni građani do 35 godina starosti koji imaju samo jednu, ali vrijednu knjigu. Do sada su morali imati objavljene čak tri, i to zapažene knjige.

'Inzistirat ću da što prije zaživi naknada autorima za posudbine u javnim knjižnicama', poručio je Petrač, rekavši i da se DHK mladosti ne može niti smije bojati.