TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Božićni filmovi i epizode serija koji nam nikada neće dosaditi

  • 25.12.2020 u 16:00

  • Bionic
    Reading

    Producenti filmova i televizijskih serija jednostavno obožavaju filmove i epizode s temom božićnih i novogodišnjih praznika. Kako i ne bi!? Uspije li im snimiti filmove i epizode s tom temom koje nisu isprazna špranca, nego na bilo koji način iskoče u gomili, neumorno će se reprizirati diljem televizijskog planeta godinama nakon što ostale epizode serije kojoj pripada specijal padnu u zaborav i nakon što glumci iz božićnog filma postanu sasvim druge osobe. Zato u nastavku donosimo nekoliko onih koji su nam najmiliji i s kojima nam nijedna stotinu i tko zna koja repriza blagdanske zabave na televizoru neće biti ni dosadna ni mrska.

    KOLO SREĆE (Trading Places), 1983., r. John Landis

    Iako u ovom filmu nećete naići baš na brojne prizore skladne obitelji okupljene uz blagdanski stol i kamin u kojem pucketaju cjepanice, film se odvija tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, ima štošta reći o (ne)čovječnosti, u njemu ćete susresti pijanog Dana Aykroyda u zbilja gadno prljavom odijelu Djeda Mraza, a valja se prisjetiti i urnebesne scene Eddieja Murphyja koji putnicima u kupeu vlaka čestita Novu godinu.

    'Merry New Year!' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    TELEVIZIJSKA POSLA (30 Rock), sezona 2, epizoda 9, 'Ludachristmas' (2008.)

    Među tvorcima 'Girlie Showa', fiktivne zabavne skeč-emisije oko koje se vrti radnja serije 'Televizijska posla' nikad ništa nije normalno, pa tako ni u ovoj božićnoj epizodi. Osim što cijeloj ekipi, koja sprema tradicionalni božićni Ludachristmas party, NBC-jev paž Kenneth sve kvari jer im otkazuje proslavu, trudeći se naučiti ih što je pravo značenje Božića, u gradu se pojavljuje obitelj glavne spisateljice Liz Lemon (Tina Fey) - divni i topli roditelji te brat koji zbog ozljede na skijanju misli da još ima 17 godina. Obiteljsku idilu Lemonovih, međutim, nastoji svim silama raskrinkati zločesta majka šefa TV mreže, Jacka Donaghyja (Alec Baldwin)...

    Dolazak roditelja Liz Lemon u 'Televizijskim poslima' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    BOŽIĆNI DUHOVI (Scrooged), 1988., r. Richard Donner

    Bill Murray kao moderna verzija Dickensovog Ebenezera Scroogea i klasična božična poučna priča s duhovima prošlosti, sadašnjosti i budućnosti premještena u korporacijski svijet američke televizijske mreže s kraja osamdesetih i dalje je vrlo poučna u svojem podsjećanju na prave vrijednosti, ali je pritom i urnebesno smiješna. Glavni je adut ovdje, naravno, sam Bill Murray, ali i svi su ostali fantastično odigrali svoj komičarski doprinos, dok je scena u kojoj komičarka Carol Kane kao anđeoski isfurana inkarnacija duha Božića sadašnjeg - Billa Murraya žestoko odvaljuje tosterom u facu - jedan od najboljih božićnih slapstick trenutaka u božićnim trenucima na velikom i malim ekranima.

    Evo tostera! Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    STAŽISTI (Scrubs), sezona 1, epizoda 11, 'Moj osobni Isus' (2001.)

    'Stažisti' su bili izvrsna, urnebesno smiješna humoristična serija o mladim liječnicima u jednoj losanđeleskoj bolnici, koja je uvijek pronalazila pravi trenutak da napusti uvrnutu zezanciju i progovori par ozbiljnih, dirljivih riječi o životu, međuljudskim odnosima, pa i blagdanima. U sjajnoj božićnoj epizodi iz prve sezone, uz hrpetinu je drugih, uglavnom smiješnih događaja, glavna tema to kako je teško sačuvati vjeru, optimizam i duh božićnih blagdana kada radiš u bolnici i vidiš što se sve događa u to 'čarobno doba godine' s one mračnije strane života. Utjeha i spoiler: epizoda na kraju ipak kaže da je moguće, ali jedna briljantna scena, odnosno montaža svih grozota koje najreligiozniji doktor u seriji - Dr. Turk - viđa u bolnici tijekom dežurstva - pravo je malo televizijsko remek-djelo.

    '...and a drunk who drove into a tree' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    ZAPRAVO LJUBAV (Love Actually), 2003., r. Richard Curtis

    Klasik koji zapravo i ne moramo zazivati jer je dovoljno nov da ga se svake godine barem neki od dostupnih televizijskih programa sjeti reprizirati. Mnogi na njega već kolutaju očima i neki kritičarski prigovori možda i imaju uporišta, no ipak, film je prepun sjajnih glumaca, očaravajuće londonske božićne atmosfere i nezaboravnih trenutaka. Jest da u ovih 17 godina još nisam oprostila Alanu Rickmanu zbog toga što je kupio zlatni lančić s privjeskom srca uredskoj koketi i tako rastužio svoju predivnu suprugu, koju igra Emma Thompson, ali ipak se filma najviše volim sjećati po onim zabavnim trenucima, među kojima izdvajam urnebesnu prosidbu na portugalskom Colina Firtha i trenutak kada Hugh Grant, kao britanski premijer, na vratima jedne kuće i na zahtjev vrtićkih klinaca, s vozačem pjeva božićnu pjesmu.

    Hugh Grant kao britanski premijer pjeva božićne pjesme vrtićkim klincima Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    ŽIVOT NA SJEVERU, sezona 3, epizoda 10, 'Seoul Mates' (1991.)

    Hvaljena kao jedna od serija s kojom je, desetak godina prije eksplozije na kabelskim kanalima kao što je HBO, zapravo počelo zlatno doba televizijskih serija, 'Život na sjeveru' je serija koja je imala mnogo nezaboravnih epizoda i likova, ali i atmosfere neobičnog malog gradića u kojemu se često miješaju različite kulture, tradicije i običaji. Mnogo prije današnje već (u Americi) mainstreamovskog imperativa uvažavanja multikulturalnosti i uključivanja manjinskih običaja u prevladavajući zapadnjački narativ Božića - 'Život na sjeveru' pokazao nam je da takvo što nije 'dosadna politička korektnost' nego da se tako dobivaju ljepše, šarolikije i zanimljivije priče, ali da i tako svi lakše vidimo koliko smo zapravo slični jedni drugima. U ovoj epizodi to se najbolje vidi u blagdanskoj predstavi lokalne indijanske zajednice o 'Gavranu'.

    Priča o 'Gavranu' iz 'Života na sjeveru' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    ZLOČESTI DJED MRAZ (Bad Santa), 2003., r. Terry Zwigoff

    Jedna od onih božićnih komedija koja se neće svidjeti vašoj baki, a vrlo vjerojatno ni konzervativnom djedu. Billy Bob Thornton glumi zbilja jako lošeg Djeda Mraza - tipa koji preuzima posao Djeda Mraza u shopping centru samo zato što planira pljačku, a da pritom uopće nije tip osobe koji bi ikada igdje trebao glumiti dobrog djedicu, Mraza ili nekog drugog. Zao i ciničan, počesto pijan i oduran, čovjek je prava riznica psovki i uvreda pa njegova transformacija pri kraju filma dolazi kao vrlo dirljiv obrat.

    Najgore ili najbolje uvrede zločestog Djeda Mraza Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    PRIJATELJI, sezona 7, epizoda 10, 'Ona s blagdanskim pasancem' (The One With the Holiday Armadillo), 2000.

    Epizoda prepuna farsične zbrke koja nastaje zato što Ross ne uspijeva na vrijeme unajmiti kostim Djeda Mraza zato da bi donio poklone svojem sinu, ali ga i pokušava naučiti nešto o židovskom prazniku Hanuki. Nespretan i smotan kakav već jest, Ross donosio poklone maskiran u bizarnog pasanca, no onda se pojavljuje Chandler u kostimu Djeda Mraza, Joey u kostimu Supermana, a tu je negdje i Phoebe s lubanjom iz koje vire božićni slatkiši... cijela zbrka završava Monicinim pokušajem da zapali svijeće na menori za Hanuku, ali to Phoebe nekako shvati kao sprovod uskrsnog zeca. Bez sumnje jedna od šašavijih i nadahnutijih epizoda 'Prijatelja'.

    Pasanac, Djed Mraz, Superman... što je ovo? Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    DIVAN ŽIVOT (It's a Wonderful Life), r. Frank Capra, 1946.

    Iako zaključak ovoga filma pomalo vuče na malograđansku ljigu u kojoj bi čovjek morao biti zadovoljan s 'umjereno ostvarenim ciljevima' i ne čeznuti ni za čim drugim, Franku Capri se mora priznati da je ipak uspio napraviti film jedinstveno tople atmosfere te da je u filmski (pa i televizijski) svijet uveo priču koja će se još mnogo, mnogo puta prerađivati, katkad čak i s još zanimljivijim rezultatima - onu u kojoj se protagonistu prikazuje život kakav bi bio bez njega.

    'Nije bilo tebe da ga spasiš' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    ZAPADNO KRILO, epizoda 10, sezona 1, 'U slavu Boga' (In Excelsis Deo), 1999.

    Ah, Aron Sorkin! Genijalni scenarist u ovoj je, legendarnoj epizodi 'Zapadnog krila', uspio iscijediti suzicu čak i iz najciničnijeg oka. Predsjednikovog najbližeg suradnika, Tobyja, nazovu zato što je njegova posjetnica nađena u džepu kaputa veterana korejskog rata koji se pred Božić smrznuo u jednom washingtonskom parku. To se dogodilo zato što je Toby bio donirao kaput dobrotvornoj organizaciji koja daje odjeću beskućnicima. Pogođeni Toby zbog toga organizira sprovod pokojniku sa svim počastima, i učini to u predsjednikovo ime. Predsjednik ga zbog toga prekori: 'Sad bi svi veterani koji su beskućnici mogli tražiti takav pokop'. Toby mu uzvrati: 'Nadam se da i hoće'. Ono što uslijedi možda je patetično, ali je i bez ikakve sumnje vrlo dirljivo i nezaboravno.

    'Nisi to smio učiniti, Toby.' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Našlo bi se, naravno, još božićnih filmova i epizoda TV serija koje uvijek rado pogledamo, kao što su 'Božićna priča', 'Blackadderova božićna priča', izvrsna epizoda 'Frasiera' u kojoj naš privilegirani junak neobičnim spletom okolnosti nakratko ostane bez svega, pa i superkomični momenti iz novijih božićnih filmova, kao što je 'Božić sa zločestim mamama'. No ovih je deset zasad dosta, a vi svoje favorite slobodno dodajte u komentarima. Sretan Božić!

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.