HAN KANG

Bookerom nagrađen roman 'Vegetarijanka' objavljen na hrvatskom

28.02.2018 u 10:30

Bionic
Reading

Roman 'Vegetarijanka' južnokorejske autorice Han Kang, koji govori o želji jedne žene da 'postane biljka kako bi se izbavila od tamne strane ljudskog bića' i koji je autorici 2016. godine donio prestižnu britansku književnu nagradu Man Booker, od sad je dostupan i hrvatskim čitateljima u prijevodu Mirne Čubranić i izdanju nakladnika Hena com

'Težnja za napuštanjem vlastita tijela stara je koliko i čovječanstvo samo, ali rijetko ovako inteligentno tematizirana u suvremenoj prozi', stoji u najavi knjige.

'Autorica se tog zahtjevnog zadatka latila istražujući različite oblike rubnog ponašanja, posebice nasilja i seksa koji su dominantno prisutni kao motiv i za Han gotovo jednoznačni. Nasilje je secirano u svim svojim oblicima, bilo kao tankoćutna psihička submisivnost, bilo kao krvoločni izljevi bijesa', dodaje se.

Ponukana snovima, njezina glavna junakinja Yeong-hye prestaje jesti meso pokrećući lavinu zgražanja i otpora svoje obitelji i okoline, koja kulminira njezinom težnjom za preobrazbom u biljku. Niz događaja koji će uslijediti i zauvijek promijeniti njihove živote oslikava sve dublju psihičku i fizičku metamorfozu čiji krajnji cilj titra na međi samouništenja i samospasenja.

Sve što znamo o Yeong-hye dolazi iz usta njezina supruga, šogora i sestre. Iz njihovih vizura doznajemo da je riječ o sasvim prosječnoj, čak i dosadno apatičnoj figuri čiji život ni na koji način ne pobuđuje zanimanje, sve do pojave grotesknih učestalih košmara koji je iz temelja mijenjaju.

'Ova tročinka maestralno prodire u najzakučastije slojeve ljudske duše i otvara polemike karakteristične ne samo za korejsko već i moderno zapadnjačko društvo. Ne čudi stoga da je engleski prijevod 'Vegetarijanke' šokirao i oduševio svjetsku književnu kritiku i čitatelje, ali i uzrokovao brojne kontroverze zbog niza mogućih interpretacija', poručuje nakladnik.

Hena com kao svoje novo izdanje najavljuje i knjigu 'Nesanica' Borislava Vujčića (1957.-2005.), nagrađivanog autora niza poetskih, dramskih i proznih djela. Njegov roman 'Nesanica' (2003.) knjiga je 'o piscu u burnim povijesnim vremenima, kronika dvadesetog stoljeća na našim prostorima, roman o jeziku, dijalektima, zavičaju, prijateljstvu, ljubavi, mijenama sistema i režima te sudarima moćnih ideologija'.