SEDLAROV FILM KAO POVOD

Blanka Matković reagirala na izjavu Slavka Goldsteina

  • Autor: M. P.
  • Zadnja izmjena 07.04.2016 11:36
  • Objavljeno 07.04.2016 u 11:36
Jakov Sedlar, Hrvoje Hitrec

Jakov Sedlar, Hrvoje Hitrec

Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan

Blanka Matković, jedna od autorica teksta objavljenog u knjizi 'Jasenovački logori - istraživanja' reagirala je na izjavu publicista Slavka Goldsteina koju je dao tportalu nakon premijere filma Jakova Sedlara 'Jasenovac - istina'

U ponedjeljak, 4. travnja, u Zagrebu je održana hrvatska premijera dokumentarnog filma Jakova Sedlara 'Jasenovac - istina' na kojoj je bio Slavko Goldstein koji je za tportal izjavio da je Sedlarov film huškački i da se Sedlarove teze zasnivaju na knjizi ‘Jasenovački logori - istraživanja’ autora Vladimira Horvata Igora Vukića, Stipe Pilića i Blanke Matković koja je izdana lani. Na njegovu izjavu pisanim je putem reagirala Blanka Matković.

'Ja sam koautor izvornog znanstvenog rada koji je pod naslovom 'Poslijeratni zarobljenički logor Jasenovac prema svjedočanstvima i novim arhivskim izvorima' objavljen u prosincu 2014. u Radovima Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru. Objavi tog rada prethodilo je dugogodišnje istraživanje u svim hrvatskim arhivima na kojemu smo radili kolega Stipo Pilić i ja. Naš rad prošao je recenzentski postupak u skladu sa svim pravilima struke za razliku od radova osobe čije mišljenje prenosite i koja za ocjenu bilo čijeg znanstvenog rada nije kvalificirana. Detalj da je riječ o izvornom znanstvenom radu objavljenom od strane HAZU rado se prešućuje u hrvatskim medijima ne bi li se time lakše opravdali niski udarci raznoraznih 'stručnjaka', 'publicista', 'političara' i drugih samoproglašenih sveznadara koji u nedostatku valjanih argumenata kolegu Pilića nazivaju'medicinskim slučajem', a mene 'ženskom' iliti 'glupačom'. G. Jakova Sedlara i ostale koji su radili na tom filmu ne poznajemo niti smo s njima ikada imali ikakav kontakt. O tome na čemu se temelji njihov rad potrebno je upitati onoga tko je to istraživanje proveo. Što se nedavno tiskanog pamfleta Slavka Goldsteina tiče, teško da se on može nazvati polemičkom knjigom s obzirom da autor u njoj nama po običaju pripisuje navode koje nikada nismo napisali, a izvorne arhivske dokumente koje smo objavili naziva našim izmišljotinama. U potpunom očaju da sačuva kakvu takvu čast dotični je prekršio moja autorska prava pripisavši kolegi Piliću moje otkriće koje smo zajedno objavili, a mene podcjenjivački oslovljava sa Matkovićeva iako mi se otac ne preziva Matkovićev. Ruskog podrijetla nisam niti sam vlasništvo ijednog Matkovića. O ovim 'propustima' nakladničke kuće Fraktura i autora Slavka Goldsteina obaviješten je Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova', navodi u svom reagiranju Blanka Matković.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!