TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Blagdanski program na HTV-u: Sve izgleda OK, i onda niotkuda iskoči - Škoro

  • 15.12.2017 u 14:59

  • Bionic
    Reading

    Svašta HTV-ovci najavljuju u svojem blagdanskom programu, pri čemu su se najviše nažonglirali s 'pikanjem' prastarih filmova po rasporedu. No ono što svakoga mora dobro zabaviti jest najava da će nas, unatoč tome što se 31. 12. navečer emitira praznična varijanta izvrsne emisije 'A strana' - u novu godinu ufurati ŠKORO!

    Meni su HTV-ovci genijalni. Evo, neki dan pošalju priopćenje o tome što su sve isplanirali za božićni i novogodišnji program na svojim televerzumskim kanalima te kao jedan od hajlajta navedu to da će se 31. 12. navečer emitirati novogodišnje izdanje emisije 'A strana'. Super, pomislim bez imalo ironije i sarkazma - to je taman taj tip emisije kakav i treba silvestarskoj televiziji. Emisija u kojoj se najviše pjeva i pleše, a nije da se samo pjeva i pleše, nego se i razgovara, zeza i tako to. 

    'A stranu', osim toga, radi ekipa koja to čini vrlo dobro, uigrano i profesionalno, pa se HTV ove godine konačno ima čime pohvaliti na novogodišnjoj proslavi. Ima emisiju koja kao da je unaprijeđena verzija novogodišnjih programa kakve smo pratili kao djeca i uz koje su naši roditelji kuckali čašama šampanjaca s frendovima. 

    • +24
    Blagdanski program na HRT-u Izvor: Licencirane fotografije / HRT / Autor: Krasnodar Peršun

    No gledam ja dalje to priopćenje i shvatim da se 'A strana', doduše, emitira u novogodišnjoj noći na HTV-u, ali da to nije emisija koja će trajati do ponoći i uz koju će gledatelji proslaviti Novu godinu. A ne! To će se dogoditi uz emisiju 'Pljesak, molim' u kojoj će gledatelji birati uz koju pjesmu žele dočekati Novu godinu, a voditelj tog spektakla bit će nitko drugi nego - Miroslav Škoro

    Odakle sad, zaboga, Škoro? Zar taj čovjek ima neku pretplatu na vođenje nekakve novogodišnje emisije na HTV-u? Ne sjećam se da je na HTV-u, pa ni na nekoj drugoj domaćoj televiziji napravio ili vodio išta zapaženo još od onih blentavih emisija 'Pjevaj moju pjesmu' i onog nekog showa za koji se više ne sjećam kako se točno zvao, ali mu je u svakoj drugoj rečenici bio Konzum. Zašto je onda opet odnekud iskrsnuo i vodi novogodišnji program? Svaki put kada je to dosad činio, dojam je bio kao da nas Prisavljani žele kazniti zato što sjedimo doma pred televizorom. A i čemu uopće taj dodatak uz izvrsnu emisiju kao što je 'A strana'? Zar doista nisu mogli taj dodatak s glasovanjem publike i pjesmom koju žele u novogodišnjoj sekundi isfurati kao ekstenziju 'A strane'? 

    Najavili s , naravno, HTV-ovci još mnogo drugih stvari u blagdanskom programu, ali ova mi je, moram priznati, najviše upala u oko i odmah ga iziritirala. To, dakako, ne znači, da u najavama prazničnog programa nema još istaknutih momenata - kako onih zanimljivih, tako i... hm... bisernih. 

    Foršpan filma 'Sve najbolje'

    Evo, recimo, raduje me što će se na Božić na HTV-u prikazati domaći film 'Sve najbolje'. Već godinama se pitam zašto naši filmaši i televizionari ne snimaju domaće filmove božićne tematike (ili, da budem preciznija, domaće filmove božićne tematike koji se mogu gledati a da si ne poželiš zabiti vilicu s blagdanskog stola u oko) jer je to s blagdanskim temama u filmovima em zabavno, em lukrativno jer se može opetovano prikazivati uz zadovoljne i nostalgične uzdahe publike. Ove godine, dakle, imamo na telki taj film Snježane Tribuson, što znači da bi mogla biti riječ o nečemu zabavnom, a također za Božić Prisavljani su nam oko pola šest popodne najavili božićnu epizodu nove humoristične serije 'Ko te šiša'. To su dobre vijesti.

    Od malo manje dobrih vijesti tu je ona da ćemo od tzv. 'božićnih' klasika prije svega u glavu dobiti 'Bena Hura' i 'Deset zapovjedi', što je sve divno i krasno i vjerski, pa bi čovjek mogao reći: 'vjerski je blagdan pa evo i vjerskih filmova', ali ta dva smrtno ozbiljna i teška spektakla nemaju ama baš nikakve veze s Božićem. Potonji čak i nema veze s Isusom. Tako da... ajd dobro.

    Ako ne budete uz TV, 'Vlak u snijegu' po tko zna koji put možete pogledati i ovdje

    Kroz ostatak programa uglavnom se nižu neki možebitno zanimljivi domaći dokumentarci, kao što je onaj o beskućniku koji živi na Kaptolu, onaj o obiteljima koje se natječu u što napadnijem ukrašavanju svojih domova lampicama za Božić, pa čak možda (nekima) i onaj o anđelima. Bit će i nešto zgodnih stranih filmova koje smo gledali već osamsto milijuna puta, kao što je, primjerice, 'Ja u ljubav vjerujem' ili sve iz ciklusa o Harryju Potteru, ali bit će i tu i tamo pokoji noviji. Djeca će za Novu godinu opet dobiti 'Vlak u snijegu', što znači da se u zadnjih 40 godina ništa nije promijenilo i da će siroti današnji klinci krepat od dosade.

    No iako program nije idealan, iako se vidi da su HTV-ovci naveliko rastezali i natezali, kitili taj svoj raspored prikazivanja kao nezgodno raspoređene grane na blagdanskoj jelci, sve bi se to nekako moglo i podnijeti i pogledati. Ali ono sa Škorom koji mora prije ponoći zamijeniti 'A stranu' je neobjašnjivo. Neću se zato ni pokušati pitati zašto, kako i odakle. Jednostavno neću gledati, što preporučujem i vama.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.