NIT ŽIVOTA

Bernard Šimunović izlaže u galeriji 'Pikto'

09.03.2017 u 16:43

Bionic
Reading

Od 15. ožujka do 29. ožujka u Pikto galeriji u Branimir centru bit će otvorena izložba hrvatskog umjetnika Bernarda Šimunovića koji do sada nije izlagao u Zagrebu

Riječ je o umjetniku i dizajneru kojemu je ovo prva samostalna izložba u Hrvatskoj. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Tijekom rata u ranim devedesetima majka ga je poslala u inozemstvo. Kao maloljetna izbjeglica bez pratnje morao je napustiti svoju obitelj i rodni grad te pobjeći u Njemačku. U novoj zemlji je započeo novi život, s preprekama koje je čvrstom voljom morao nadvladati kako bi postigao svoj cilj.

Kasnije je studirao likovnu umjetnost u Bielefeldu, a bio je i stipendist Aldegrever Gesellschafta iz Münstera. U Bernardovom radu ponavljaju se motivi žene i životinje u nijemoj komunikaciji. Životinja se pojavljuje kao spasitelj i osloboditelj, poput elementa dobra i iskonskoga. Ono što naizgled djeluje nevino stapa se s osjećajem prijetnje.

Ljepotu Šimunović povezuje s prolaznošću, slobodu sa smrću, a melankoliju s ironijom i sarkazmom. Umjetnik stvara jedinstvenu kompoziciju u svakom radu kombinirajući jednostavnu liniju kao grafički element s klasičnim slikarstvom.

Kroz ciklus radova Thread of life (Nit života) umjetnik zadržava jedinstvenu kompoziciju na okupu. Šimunovićev iznimni interes za arhitekturu, uglavnom minimalizam, i fotografiju mnogo su utjecali na njegov rad. U posljednjem ciklusu radova koje Šimunović izlaže u galeriji Pikto ističe se kao slikar i dizajner, ali i kao kipar.

U načinu na koji ujedinjuje sve ove discipline u jedinstvenu kreativnu kompoziciju, nema prostora za stereotipno razmišljanje. Bernardove slike karakterizira umješnost, prvenstveno se odlikuju svojom jednostavnošću, a istovremeno pričaju priče koje stimuliraju gledatelja.