KRALJEVSKI PARDON

Australski pisac pušten iz zatvora

23.02.2009 u 12:40

Bionic
Reading

Australski pisac Harry Nicolaides, kojega su tajlandske vlasti osudile na zatvorsku kaznu od tri godine jer u djelu vrijeđa monarhiju, pušten je na slobodu

Pisac Harry Nicolaides posljednja tri mjeseca proveo je u tajlandskom zatvoru zbog toga što je u romanu iz 2005. uvrijedio 81-godišnjeg kralja Bhumibola Adulyadeja, kojega mnogi Tajlanđani smatraju božanskom figurom. Nicolaidesova knjiga komentar je na suvremeni Tajland, a od 50 tiskanih primjeraka prodalo se samo njih sedam. Ipak, unatoč malom interesu za djelo i piščevu očitovanju da mu nije bila namjera uvrijediti kralja, vlasti su ga u siječnju ove godine osudile na tri godine zatvora.

Slučaj je digao na noge stanovnike Australije te je nakon dugotrajnih pregovora dviju zemalja književnik napokon pušten. Australski diplomati potrudili su se za to da Nicolaides primi ispriku tajlandskih vlasti, a nakon mjeseci provedenih iza rešetaka susreo se s obitelj, prenosi Telegraph.

Nicolaides je često posjećivao Tajland, gdje je u razdoblju od 2003. do 2005. godine i radio kao sveučilišni profesor.

Najnoviji slučaj ograničavanja slobode izražavanja nije i jedini zabilježen u Tajlandu. Švicarac Oliver Jufer osuđen je na čak 10 godina zatvora 2007, također zbog uvrede kralju. Nakon mjeseci pritvora i on je pušten uz kraljevsku ispriku.