U POTRAZI ZA VEDRINOM

Antuna Vrdoljaka ljuti to što se Ivanković bavio boksom

04.02.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Kako ukrotiti vlastito tijelo, učvrstiti volju i pobijediti hipohondriju neke su od tema kojih se u knjizi 'U potrazi za vedrinom' dotiče novinar i književnik Nenad Ivanković

Nenad Ivanković, novinar i pisac koji je široj javnosti najpoznatiji po svom zalaganju za Hrvatsku daleko od Europske unije te kao autor biografije generala Ante Gotovine pod nazivom 'Ratnik - pustolov i general', ovoga puta obradio je sasvim drukčije teme.

U svojoj novoj knjizi 'U potrazi za vedrinom', podnaslovljenoj – 'Tijelom do duhovnosti', donosi priču o borbi čovjeka i njegovih strahova te o obaranju vlastitih granica. Shvativši da želi uživati u životu bez bolesti, glavni lik knjige, 32-godišnjak sa srčanim i inim poteškoćama, odbacuje svoju stvarnost i odlazi na trkaću stazu. Tamo se odlučuje za aktivan život ili smrt, štogod mu trka donese. Ipak trkaća staza nije bila pogubna te iz poglavlja knjige koja je u Novinarskom domu, pred brojnim publikom, čitao glumac Dragan Despot, doznajemo da su se Ivankovićevu liku dogodili život i optimizam. Nije sve dakako došlo lako. Do sretna života stigao je svladavši vlastito tijelo i svakodnevne prepreke nemoći koje mu je nametalo.

Milan Bešlić
kojemu je na predstavljanju pripala uvodna riječ, najvećom vrijednošću djela smatra magnetsku energiju pisanja, koju je Ivanković, po njemu uspio proizvesti. Dodao je i da čitatelju iz djela biva jasno da je volja najvažniji mišić prilikom trčanja, a da je trkač zapravo samo volja u tenisicama.

Urednica djela Sandra Pocrnić Mlakar istakla je kako joj je neobično zadovoljstvo to što je mušku knjigu uredila žena. 'Riječ je o muškom svijetu, svijetu izazova, nepoznatom ženama', kazala je, dodavši da je vidljivo kako je riječ o ispovijesti pisca, no i velikog sportaša.

O knjizi je govorio i Antun Vrdoljak, koji je, prepričavajući brojne anegdote iz svoje mladosti, zaključio da djelo pruža odličnu formulu za rješavanje vlastitih fobija i strahova kojih u današnje vrijeme ima na svakom koraku te naposljetku življenje jedna slobodna života. Dodao je kako je jedina stvar koju zamjera Ivankoviću bavljenje boksom. Vrdoljak taj sport smatra destruktivnim i lošim za tijelo, a ga Ivanković navodi kao 'nešto veličanstveno', te se njime i sam bavi. Budući da na predstavljanje zbog bolesti nije mogao doći bivši boksač Željko Mavrović, Ivanković je objasnio da je iz njegove perspektive boks samo dokaz ljudskosti koji proizlazi iz želje za samodokazivanjem u ringu.

Iako naočigled knjiga u sebi sadrži poticajnu notu svojstvenu priručnicima samopomoći, Ivanković objašnjava da mu to nije bila prvotna namjera. 'Pisao sam knjigu jer sam s prijateljima bio 153 puta na Sljemenu. Pisao sam o kretanju koje je ujedno i duhovno iskustvo. Optimizam se rađa upravo u tijelu i njegov je rezultat', rekao je. Sve su to teme itekako aktualne u današnje doba kada na sjedenje otpada veći dio života, što je smatra autor, u potpunosti suprotno prirodi. Hvale vrijednim uspjehom smatra kada 90-godišnjak za 20 sekundi uspije pretrčati 100 metara.