u režiji Angele Richter

'Antigona' Slavoja Žižeka u izvedbi HNK Zagreb gostuje u Belgiji i Italiji

  • Autor: M.J./Hina
  • Zadnja izmjena 27.01.2020 09:39
  • Objavljeno 27.01.2020 u 09:39
Predstava 'Antigona'

Predstava 'Antigona'

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Dramska predstava 'Antigona' slovenskog filozofa Slavoja Žižeka prema Sofoklovoj tragediji iz 5. stoljeća prije naše ere, nastala specijalno po narudžbi za Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu gdje je praizvedena u listopadu 2019. u režiji Angele Richter, gostuje 28. i 29. siječnja u belgijskome Théâtre de Liège.

Predstava je nastala u koprodukciji HNK-a Zagreb, Théâtre de Liège u Belgiji i Fondacije Emilia Romagna Teatro iz Italije. Kako se ističe u najavi, gostovanje u Belgiji dio je Europskog programa HNK-a u Zagrebu uz potporu Ministarstva kulture RH, a u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu posljednjih nekoliko sezona surađuje s kazalištem u Liègeu. Tako je prošle godine s velikim uspjehom prikazana baletna predstava 'Apoksiomen' u koprodukciji s Théâtre de Liège, kompanijom As Palavras i Ministarstvom Federacije Wallonie-Bruxelles. Prije nekoliko godina, u produkciji HNK-a Zagreb i Emilia Romagna Teatro Fondazione, te koprodukciji sa švicarskim kazalištem Vidy iz Lausanne, Maison de la Culture d’Amiens i belgijskim Théâtre de Liege nastala je predstava 'Evanđelje'.

Žižek je svoju 'Antigonu' skicirao kao etičko-političku vježbu u stilu Brechtovih didaktičkih komada, nudeći tri moguća kraja, koji ostavljaju gledateljima slobodu u donošenju odluke o sudbini suvremene Antigone. Njemačka redateljica hrvatskih korijena Angela Richter postavila ju je kao filozofski i politički eksperiment koji otvara suvremena pitanja.

Antigonu glumi Iva Mihalić, Luca Anić njezinu sestru Ismenu, Kreonta utjelovljuje Mislav Čavajda, Hemon je Filip Vidović, Glasnik Silvio Vovk, a Barbara Vicković u ulozi je Zborovođe, dok je nacionalna prvakinja Alma Prica utjelovila proroka Tiresiju. Zbor čine Vanja Matujec, Alen Šalinović, Kristijan Potočki, Tesa Litvan i Tin Rožman.

Nakon gostovanja u Belgiji, 'Antigona' će nastaviti svoja europska gostovanja u talijanskoj Modeni, 26. i 27. veljače, na VIE festivalu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!