PROSVJED PISACA

Andrea Zlatar Violić potpisala peticiju protiv Hasanbegovića

26.01.2016 u 11:28

Bionic
Reading

Bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić svojim je potpisom podržala prosvjed Hrvatskog društva pisaca i PEN-a protiv novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, što je prvo njezino javno djelovanje nakon što je otišla s mjesta ministrice

Hrvatsko društvo pisaca objavilo je da su s 25. siječnja prikupili 179 potpisa pisaca i intelektualaca koji podržavaju prosvjed protiv novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. U njihovoj kratkoj prosvjednoj noti stoji da Zlatko Hasanbegović nema iskustva u upravljanju kulturnim institucijama te kulturu, 'kao što je razvidno iz brojnih njegovih izjava, ne poima kao autonomni i kreativni prostor'. Stoga je, smatraju, 'jedini povod za njegov izbor na tu funkciju da svoj mandat posveti ideološkim zaoštravanjima i čistkama'.

Prosvjed su potpisali brojni poznati pisci, urednici i izdavači, među kojima Olja Savičević Ivančević, Igor Štiks, Borivoj Ćosić, Delimir Rešicki, Marinko Koščec, Nenad Popović, Ivana Simić Bodrožić, Marina Vujčić, Vjeran Zuppa, Ivo Brešan, Branko Čegec, Goran Ferčec i drugi, a zanimljivo je da im se pridružila i bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, koja od odlaska s dužnosti nije javno istupala.

Hoće li ovaj prosvjed pisaca otići dalje od potpisa, još se ne zna.