KLASIK CHINUA ACHEBE

Afrika iz očiju crnog čovjeka

  • Autor: S. F.
  • Zadnja izmjena 15.01.2010 13:02
  • Objavljeno 15.01.2010 u 12:02
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U nakladi izdavačke kuće Novela objavljen je roman 'Svijet se raspada' nigerijskog pisca Chinua Achebea

Roman donosi priču o Okonkwu, najvećem živućem hrvaču i ratniku Umuofije, skupine sela plemena Ibo. Okonkwo je ugled i poštovanje u svome rodu stekao teškim i napornim radom, no kada je slučajno ubio čovjeka iz istoga roda, njegov svijet se počeo raspadati.

Vrativši se iz progonstva, zatječe u svome selu kršćanske misionare i kolonijalne upravitelje što urušava temelje njegova svijeta. Achebeov klasik omogućio je da Afriku vidimo očima crnog čovjeka pruživši iskren i samokritičan prikaz.

Objavljen 1958, prodan u više od deset milijuna primjeraka i preveden na pedeset svjetskih jezika, 'Svijet se raspada' uzbudljiva je pripovijest o ponosnom i nemoćnom čovjeku koji svjedoči propasti svojega naroda.

Chinua Achebe nigerijski je romanopisac i pjesnik rođen 1930. u Ogidi. Školovao se na Državnom sveučilištu u Umuahiji te na Sveučilištu u Ibadanu u Nigeriji, a diplomirao je u Londonu. Književnu karijeru započeo je 1950. te je bio jedan od najvažnijih predstavnika novoga književnog vala koji se oslanjao na usmenu tradiciju plemena i urođenika. Napisao je više od dvadeset knjiga – romana, novela, eseja i zbirki pjesama – a najpoznatiji ostaje po romanu prvijencu 'Svijet se raspada', najčitanijoj knjizi u povijesti afričke književnosti. Slijede romani 'No Longer at Ease' (1960) i 'Arrow of God' (1964) koji povezani tematikom i likovima čine takozvanu 'afričku trilogiju'. Chinua Achebe dobitnik je brojnih počasnih doktorata i književnih nagrada, kako za pojedinačna djela tako i za sveukupno stvaralaštvo, od kojih se ističe prestižna nagrada International Man Booker 2007. U brojnim pokušajima zbrajanja i oduzimanja književne povijesti, 'Svijet se raspada' jedan je od sto najboljih i najvažnijih romana dvadesetog stoljeća.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi