15. - 23. srpnja

70 godina Pulskog filmskog festivala u raskošnoj monografiji

12.07.2023 u 09:15

Bionic
Reading

U povodu jubilarne obljetnice Pulskog filmskog festivala objavljena je monografija '70 godina filma pod zvijezdama u Puli', koju su priredile Lana Skuljan Bilić iz Povijesnog i pomorskog muzeja Istre i Sanela Pliško iz Javne ustanove Pula Film Festival

Kako su u utorak priopćili iz Pula Film Festivala, monografija je rezultat dvogodišnjeg istraživanja brojnih fundusa arhiva, kinoteka, muzeja, filmskih centara, knjižnica i drugih institucija Hrvatske i susjednih zemalja, kao i posebno vrijednih privatnih arhiva i zbirki, a autorice su monografiju pripremile kao bogati slikovno-dokumentarni vodič kroz 70 godina festivala.

'Ove malene 592 stranice tek su kap u moru bogate festivalske povijesti', poručila je Sanela Pliško dodavši kako su se Lana Skuljan Bilić i ona u procesu rada na monografiji vodile time da trebaju stvoriti koncepcijsku platformu koja će otvoriti vrata drugim granama istraživanja.

'Zajedničkim smo promišljenim filtriranjem dostupnih podataka uspostavile jasnu viziju djela. Realizacija nam je bila zanimljiva i izazovna i nakon nje osjetile smo skromni ponos', naglasila je Pliško.

U najvećem dijelu knjige nazvanom 'Biografija Pulskog filmskog festivala 1954. - 2023.' autorice su po jedno poglavlje posvetile svakom od dosadašnjih izdanja te izdvojile ključne elemente, poput toga koji su filmovi bili u glavnom programu, tko su bili pobjednici koje godine, ali i što je bilo u popratnom programu te na kojim sve lokacijama. Poglavlja su popraćena bogatim izborom rijetko viđenih fotografija i dokumentarne građe.

'Dosta toga dosad nije bilo objavljeno i prezentirano. Jedan od najvećih izazova bio je napraviti izbor od šest fotografija koje bi ilustrativno predstavile svako izdanje Festivala. Bilo je teško odlučiti koje će biti konačne, a puno je toga što znamo da postoji, a što jednostavno nismo bile u mogućnosti prikazati zbog ograničenog prostora', navela je Skuljan Bilić.

Dodala je kako su prvi put gotovo svi plakati prikazani na jednom mjestu, a uz prikaz festivalskih izdanja po godinama, jedan od posebnih izazova bilo je pripremanje poglavlja o glavnim festivalskim nagradama.

Monografija je strukturirana u pet tematskih cjelina. Svojim tekstovima vezanima uz Pulu znatno su doprinijeli Darko Dukovski pišući o društveno-povijesnom backgroundu Pule u drugoj polovici 20. stoljeća, potom Zvonko Maković tekstom o evoluciji vizualnog identiteta Festivala od 1954. do 2023. te pogovor Brune Kragića 'Sedam desetljeća gledanja' te drugi.

Posebno poglavlje 'Pula - grad sedme umjetnosti' posvećeno je festivalskim lokacijama koje pokazuje kako je Festival kroz godine utjecao na cjelokupni razvoj grada, osobito u turističkom i kulturnom sektoru. Od dvije svima poznate lokacije - Arene i hotela Riviere, do danas se proširio na sve dijelove Pule.

Knjiga '70 godina filma pod zvijezdama u Puli' dolazi punih 45 godina nakon prve i dosad jedine festivalske monografije '207 festivalskih dana u Puli' filmskog kritičara i teoretičara filma Ranka Munitića objavljene 1978., povodom tada jubilarnog, 25. festivalskog izdanja.