MAESTRO NAPISAO KNJIGU

40. obljetnica najveće turneje Dubrovačkog simfonijskog orkestra

  • Autor: N. Sa. / Hina
  • Zadnja izmjena 06.01.2018 13:11
  • Objavljeno 06.01.2018 u 13:11
Novogodišnji nastup Dubrovačkog simfonijskog orkestra na Stradunu

Novogodišnji nastup Dubrovačkog simfonijskog orkestra na Stradunu

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Velika američka turneja Dubrovačkog simfonijskog orkestra, pod ravnateljskim i dirigentskim vodstvom maestra Nikole Debelića, započela je 6. siječnja 1978. godine. Povodom toga, maestro Debelić najveća je gostovanja dubrovačkih simfoničara opisao u knjizi najavljenoj za ovu, obljetničku godinu

Dubrovački simfonijski orkestar je 6. siječnja 1978. godine, s pijanistom Ivom Pogorelićem, otputovao je u Sjedinjene Američke Države, gdje je na poziv produkcijske kuće Columbia Artists Management u samo dva i pol mjeseca održao 55 koncerata. 

Maestro Nikola Debelić to danas smatra apsolutnim rekordom te najvećom turnejom hrvatskih simfoničara u hrvatskoj glazbenoj povijesti.

Maestro Debelić, koji je na čelu Orkestra bio od 1971. do 1979. godine, podsjeća kako je zapravo riječ o drugoj američkoj turneji, nakon što je prva, održana 1975. godine u trajanju od dva mjeseca s 45 održanih koncerata, požnjela velik uspjeh kod američke publike i kritike. Uspjeh druge turneje je prema Debelićevim riječima bio ravan uspjehu prve.

  • +3

Novogodišnji koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra na Stradunu

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

'Ništa to nije krenulo nepripremljeno jer je Dubrovački simfonijski orkestar još 1974. godine, bio na europskoj turneji, točnije održali smo četrnaest koncerata u Švicarskoj, Njemačkoj, Belgiji i Nizozemskoj u okviru programa međudržavne kulturne suradnje. U Dubrovnik je došao oratorijski zbor ASAF iz Haaga, a Dubrovački simfonijski orkestar uzvratio je posjet koncertima u Haagu te u najljepšoj koncertnoj dvorani u Europi, roterdamskom De Doelenu. Ta je turneja 'probila led' DSO-u kao orkestru koji je sposoban predstavljati tadašnju državu na visokoj međunarodnoj razini', istaknuo je maestro Debelić.

Tada 19-godišnji Ivo Pogorelić je s Orkestrom nastupao na prvom dijelu turneje, dok je Vladimir Krpan svirao u drugom dijelu, a još dva solista bili su tada mladi članovi DSO-a violinist Sandy Cobenzl i klarinetist Ratimir Bošnjak. Prvi koncert održan je 7. siječnja u gradu Newportu u saveznoj državi Connecticut, a posljednji u New Jerseyu 18. ožujka.

Maestro Debelić smatra kako se razdoblje svjetskih turneja može danas ocijeniti 'zlatnim godinama' Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

'Izašli smo tada na međunarodnu scenu na velika vrata jer je CAMI koji nas je plasirao na te turneje najveća svjetska agencija. Pozdravljam sve pozitivne rezultate koje su napravili budući ravnatelji orkestra te odajem priznanje svima koji se zalažu da se ožive međunarodna gostovanja DSO-a. U tome im želim svaki uspjeh', izjavio je maestro Debelić.

Izlazak orkestra na svjetsku glazbenu pozornicu maestro Nikola Debelić opisao je u svojoj knjizi 'Najveće turneje hrvatskih simfoničara: DSO u SAD 1975. i 1978. – Dubrovački simfonijski orkestar 1971. – 1979.', koja bi trebala biti objavljena te javnosti predstavljena u ovoj obljetničkoj godini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!