SUSRETI: SUZANA ŠTIMAC

Zagrebačka instruktorica fitnesa koja je zaludila tisuće žena

23.03.2022 u 09:02

Bionic
Reading

Na njezine energične i izazovne treninge, cjelodnevnu posvećenost klijenticama, ali i inspirativan profil na Instagramu, @suzanamojtrener, 'navukle' su se tisuće žena diljem Hrvatske i susjednih zemalja. Ona je Suzana Štimac (45) i jedna je od trenutno najcjenjenijih i najtraženijih zagrebačkih instruktorica fitnesa, s više od 25 godina iskustva u ovom poslu

Posljednjih godina privlači sve veću pažnju medija zahvaljujući u prvom redu dugoj listi zadovoljnih vježbača, među kojima se nalaze i brojne osobe iz javnog života, ali i svojom poticajnom životnom pričom kojom dokazuje da ništa u životu nije nemoguće ako smo dovoljno ustrajni i disciplinirani.

- Ja sam trenerica sa životnim iskustvom, reći će nam sa smiješkom Suzana, koju brojni pratitelji drže svojim velikim osloncem i opisuju kao izuzetno poticajnu, izravnu i pozitivnu osobu. Želja joj je, kaže, pokrenuti ljude i pomoći im da osvijeste blagodati koje fizička aktivnost ostavlja na zdravlje i na psihu.

Njezin radni dan započinje već u šest sati ujutro, kad je u fitness dvorani u zagrebačkoj Tuškanovoj ulici dočekuje prva krcata grupa entuzijastičnih vježbačica.

- Ne postoji loše vrijeme za trening, ali ako možemo birati, definitivno preporučam jutro: tad smo još svježi i puni energije, a i najučinkovitije je za zdravlje, tvrdi naša sugovornica, koja je među prvima popularizirala vježbanje u cik zore.

Njezine grupe, koje s velikim žarom pohađaju sve dobne skupine, neovisno o fizičkim predispozicijama i kondiciji, poznate su po tome što u njima uvijek vlada odlična atmosfera, a zabušavanja i izgovori se ne toleriraju. Treninzi traju tek 45 minuta, no iznimno su brzi i efikasni, što se pokazalo kao idealan omjer za vrhunske rezultate i zadržavanje motivacije.

- U treninge ulažem 300 posto i pokušavam na sve načine potaknuti svoje vježbače – vičem, urlam, podižem atmosferu i na sve načine trudim se širiti dobre vibracije. Stalo mi je do toga da svatko od njih postigne barem one rezultate koje priželjkuje, ako ne i bolje, jer sam uvjerena da često posjedujemo veći potencijal od onog za kojeg mislimo da je naš maksimum. Pa ako ga vi sami ne vidite u sebi, vidim ga ja – kaže.

Mišljenja je kako dobar trener mora biti i autoritet i prijatelj, ali i odličan psiholog. U tom kontekstu osvrće se na brojne žene u poznijim godinama koje pristupaju određenim vježbama sa stavom 'nije to za mene, ja sam prestara'.

- Uporno im tupim kako godine mogu biti samo broj na papiru ako tako odlučimo. Velik broj žena starijih od 40, koje su zadržale kontinuitet u vježbanju, danas su u boljoj formi od mnogih dvadesetogodišnjakinja, ističe Suzana, koja je i sama primjer kako godine nisu prepreka da bi žena sjajno i mladoliko izgledala te bila u savršenoj formi.

Sport ju je privlačio od malena, a sklonost k aktivnom životu i disciplini roditelji su oduvijek poticali i kod nje i dvojice starije braće. Stoga je ovakav odabir životnog zvanja kod nje došao sasvim prirodno.

- Ipak, kad sam tati svojedobno priopćila da sam odlučila krenuti u tom smjeru, sarkastično mi je poručio kako sam odabrala 'jako perspektivno zanimanje' i da se baš pita tko će me hraniti u životu, dobro pamti očeve riječi.

Ubrzo je uslijedila udaja te rođenje dviju kćeri, čime se ostvario njezin san o skladnoj obitelji i, kako kaže, 'kućici u cvijeću'. Nažalost, brak se nakon 16 godina zajedničkog života raspao. Suprug je otišao s drugom, mlađom ženom, a njoj je prepuštena briga o djevojčicama. Uslijedio je za nju iznimno bolan i egzistencijalno izazovan period.

- Godine koje su uslijedile bile su u najmanju ruku mučne. Ostala sam sama s njih dvije i život mi se svodio na brigu o djeci i neprekidan rad. Ipak, kroz to sam iskustvo ojačala, posložila neke prioritete i istrenirala se da sve mogu sama – prisjeća se.

Danas joj najveću motivaciju i pogonsko gorivo predstavljaju upravo njezine prekrasne kćeri – Daria (19) i Tara (15), na koje je izuzetno ponosna i s kojima ima kvalitetan i iskren odnos.

Šali se pritom kako je kćeri katkad proglašavaju najstrožom majkom na svijetu.

- Istina, prilično sam zahtjevna i sklona sam ih kritizirati ako sve nije 'posloženo na crtu'. Takva sam, perfekcionist i pomalo kontrolfrik. Disciplina je moja formula i vjerujem da je nužna za svaki oblik vlastitog unaprjeđenja. U mom domu alarm zvoni već u 4:20 ujutro, a u 22:00 sata gase se svjetla, govori.

Svojim kćerima uspješno je usadila zdrave navike koje se tiču prehrane i sporta, kojim se obje bave.

- Djeca se ugledaju na svoje roditelje, čija je dužnost da im budu uzor i da ih svojim primjerom potaknu na fizičku aktivnosti i kretanje. Osobe koje su se u mladosti bavile sportom, individualnim ili ekipnim, u odrasloj su dobi mentalno i fizički snažnije; naučene su na pobjede, na poraze i na ustrajnost u najtežim uvjetima.

Dariji i Tari pritom nastoji prenijeti i neke životne vrijednosti prema kojima i sama živi.

- Potičem ih da budu neovisne i da ne traže lakši put za svoju egzistenciju. Na primjeru svoje majke, koja je bila domaćica, svjedočila sam kako izgleda starost nakon što djeca odu svojim putem, a ženi ne ostane ništa za što bi se uhvatila. Pritom ih djeca uglavnom uzimaju zdravo za gotovo i doživljavaju kao sluškinje. Odlučila sam zato od starta izbjeći ovu klopku, i danas sam uvjerena kako bih svoj posao i interese zadržala čak i da mi je muž multimilijarder – komentira.

Putem svog Instagram profila @suzanamojtrener, koji trenutno broji gotovo 20.000 pratitelja, a njegova popularnost i dalje raste, svakodnevno potiče žene da budu neovisne i snažne. Uz efektne i poticajne crno-bijele fotografije koje pozivaju na akciju, dijeli svoja iskustva i promišljanja o raznim životnim temama te sugerira ženama kako da se osjećaju fizički i mentalno zadovoljne u svojoj koži.

Kompletan članak pročitajte u tiskanom izdanju Jet-set magazina koji se na kioscima pojavljuje krajem mjeseca