OTKRIĆE NA ZGARIŠTU PARIŠKE KATEDRALE

Tko je pokopan u tajnovitom sarkofagu nađenom u Notre-Dameu?

17.05.2022 u 16:27

Bionic
Reading

Sredinom travnja arheolozi su u Parizu otkrili tajnoviti sarkofag ispod katedrale Notre-Dame, oštećene u velikome požaru prije tri godine. Olovni sarkofag u obliku čovjeka pronađen je tijekom restauratorskih radova, a vjeruje se da su ostaci u njemu pripadali visokom crkvenom dužnosniku iz 14. stoljeća.

No, nikakvi pisani podaci o tome ne postoje, pa je sarkofag još uvijek obavijen velom tajne. Arheolozi se nadaju da će sve postati jasnije kad uskoro otvore misteriozni sarkofag koji je bio vješto skriven (još jedan element koji dodaje na tajnovitosti) ispod poda Notre-Damea.

Nakon razornog požara 2019, u Notre-Dame su pozvani francuski arheolozi da pomognu u obnovi i konzervatorskim radovima. Pripremajući skele potrebne za obnovu tornja katedrale, tijekom iskapanja za njihove temelje, otkrili su olovni sarkofag u obliku čovjeka. Sarkofag je bio zakopan ispod središnje lađe katedrale i smješten između ciglenih cijevi sustava grijanja iz 19. stoljeća.

Sarkofag je iskopan, a arheolozi su zaključili da je u sasvim dobru stanju, unatoč nekim oštećenjima. Bio je lagano zaglavljen, ali je ostao zapečaćen.

Kako smo već rekli, arheolozi vjeruju da bi sarkofag mogao potjecati iz 14. stoljeća, ali daljnja istraživanja nakon njegova otvaranja pomoći će u pobližem određivanju doba nastanka, kao i identiteta preminule osobe. No, i prije otvaranja sarkofaga, za koje će se morati obaviti detaljne i složene pripreme (između ostaloga, zahtijevaju i higijensko zdravstvenu zaštitu), arheolozi su 'zavirili' u lijes pomoću endoskopske kamere i uzeti su uzorci.

Kamera je otkrila ostatke tkanine i organske tvari poput kose. Otkriven je i biljni materijal, što sugerira da je sadržaj sarkofaga dobro očuvan i obložen drvetom šimšira. Naime, stabla šimšira nekad su korištena za očuvanje tijela pripadnika francuske društvene elite. Pretpostavlja se da se radi o važnoj osobi, vjerojatno višem crkvenom dužnosniku koji se možda pojavljuje u registru ukopa biskupije, no do sada taj podatak nije pronađen. Ipak, ako je to točno, nerazumljivo je zašto je sarkofag bio tako dobro skriven, a ne položen na istaknutome mjestu.

'DNK testovi pokušat će identificirati preminulu osobu. Sarkofag u kojem se nalazi ljudsko tijelo nije arheološki objekt. To su ljudski ostaci i dok budemo ispitivali sarkofag i analizirali tijelo i druge predmete koje unutra nađemo, moramo to učiniti s poštovanjem', izjavio je Dominique Garcia, predsjednik Nacionalnog instituta preventivnih arheoloških ispitivanja, te dodao da je 'prerano reći' hoće li tijelo biti ponovno pokopano negdje u katedrali.

Sarkofag će biti poslan Institutu za sudsku medicinu na daljnja istraživanja. Tijekom iskapanja, arheolozi su također otkrili drevne grobnice, skulpturu muške glave i blok krovnog paravana.