SURADNJA STANFORDA I NVIDIE

S naočalama za virtualnu realnost uskoro više nećete izgledati kao ronilac

07.11.2022 u 17:51

Bionic
Reading

Čak i najkvalitetnije današnje naočale za virtualnu realnost ne izgledaju puno bolje od maske za ronjenje. Američki znanstvenici sada su razvili novu tehnologiju zahvaljujući kojoj bi VR naočale uskoro mogle izgledati gotovo poput običnih.

Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford udružili su snage sa stručnjacima iz tvrtke Nvidia kako bi napravili nove naočale za virtualnu realnost. Njihov prototip doduše ima neke neobične trake koje se uzdižu iznad okvira, ali one već sada izgledaju daleko bolje od sadašnjih glomaznih modela VR naočala, koje su uz to i prilično teške i nezgodne za nošenje.

Odnosno, kako se navodi u radu stanfordskih znanstvenika objavljenom na konferenciji Siggraph 2022, 'glavna prepreka širokom prihvaćanju VR tehnologije glomazan je oblik postojećih VR zaslona i nelagoda povezana s tim'.

Novi uređaj prikladno nazvan 'holografske naočale' može kreirati 3D holografsku sliku u punoj boji koristeći optiku debljine samo 2,5 milimetra. U usporedbi s tradicionalnim načinom rada VR uređaja, nova tehnologija znatno smanjuje udaljenost od oka na kojoj se generira slika.

Stanfordski prototip holografskih naočala koristi takozvane 'pancake' leće, što je koncept koji se često spominjao posljednjih godina. Za virtualnu realnost, ta vrsta leća ima nekoliko ključnih prednosti: osim što dopušta puno manji promjer leća, omogućuje teoretski neograničenu rezoluciju i širokokutno vidno polje do maksimalnih 200 stupnjeva. Raniji pokušaji razvoja VR naočala s 'pancake' lećama uspjeli su prikazati samo 2D slike, dok je eksperimentalni model Stanforda i Nvidije otišao nekoliko koraka dalje i mogao bi unijeti pravu revoluciju u način korištenja VR-a. Prototip teži samo 60 grama, što je znatno manje čak i od najnaprednijih uređaja na tržištu poput Meta Questa 2 koji teži 503 grama.

Ipak, osim neobičnih vrpci, tehnologija korištena u prototipu mora riješiti još niz problema prije nego komercijalna proizvodnja bude moguća. Primjerice, premda u teoriji ova metoda omogućuje vidno polje široko 200 stupnjeva, prototip nudi samo 22,8 stupnjeva, što je daleko manje od postojećih VR zaslona. Isto tako, nova tehnologija bi trebala biti personalizirana, što znači da će uređaj morati imati sposobnost preciznog mjerenja veličine zjenice kako bi se prilagodio svakom pojedinom korisniku.

Kako bilo, stanfordski prototip pokazao je da je ovu inovativnu ideju korištenja 'pancake' leća u VR tehnologiji moguće provesti u praksi. Potrebno je samo pričekati kako bismo vidjeli koja će velika tehnološka kompanija razviti VR naočale nove generacije, naočale koje ćemo jedva razlikovati od običnih.